Το τουρκικό Υπέξ επικρίνει δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου




Μάρτιος 9, 2017. 13:45

Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για την αμφισβήτηση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης ομάδας νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.




Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της 8ης Μαρτίου, το υπουργείο αναγνώρισε ότι ο Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα θέλει να αναπτύξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τις παρατηρήσεις του σχετικά με το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.



«Η αντίρρησή μας είναι στην στρατικοποίηση από την Ελλάδα  αυτών των νησιών, καθώς απειλείται  η  ασφάλεια  της Τουρκίας, αποτελεί βασικό δικαίωμα που χορηγήθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η δήλωση.



Στις 6 Μαρτίου επισκεπτόμενος τα νησιά των Δωδεκανήσων  ο Παυλόπουλος,  φάνηκε να δείχνει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ερμηνεύσει εκ νέου το θέμα της αποστρατικοποίησης για σκοπούς «προληπτικής άμυνας».



Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι «κρύβεται πίσω από μια φανταστική τουρκική απειλή» στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει το καθεστώς της αποστρατικοποίησης.



Το υπουργείο υπενθύμισε ότι το θέμα της αποστρατικοποίησης στηρίζεται σε διεθνώς δεσμευτικές νομικές πράξεις που αρχίζουν με τη Συνθήκη της Λωζάννης και με αποκορύφωμα τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. (hurriyetdailynews.com).
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr