Σκόπια: Η Στρώμνιτσα καλωσορίζει την εικόνα της Παναγίας –Οδηγήτριας




 Μάρτιος 12, 2017. 17:27

Στην πλατεία της πόλης Στρώμνιτσας (Στρούμιτσας) του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων ξεκίνησε η τελετή για το χαιρετισμό της εικόνας της Παναγίας – Οδηγήτριας (Μπαρζοπομοσίντσα- Брзопомошница), ένα δώρο από τη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και τον ηγούμενο του Αγίου Δοχειαρίου (σλαβικά: Ντόχιγιαρ- Дохијар ) , Γρηγορίου, προς την  επισκοπή της Στρώμνιτσας.





Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Εκκλησίας, το αυθεντικό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας θα τεθεί σε προσκύνηση στην πλατεία της Στρώμνιτσας  με τη παρουσία του Μητροπολίτη κυρίου Ναούμ και του Μητροπολίτη Ντεπάρ και Κίτσεβου, Τιμόθεου.




«Θα χαιρετίσουμε την εικόνα και  μετά την δοξολογία για γίνει ένας κατανυκτικός χαιρετισμός στο ευπρόσδεκτο πρόσωπο της Παναγίας. 

Στη συνέχεια θα γίνει πομπή με επικεφαλής τους εκπροσώπους, θα ακολουθούν οι πολίτες, οι μοναχοί και θα μεταβούν στο Ναό των Αγίων 15 Μαρτύρων των Τιβεριουπολιτών, όπου θα εκτεθεί η εικόνα. Εκεί θα γίνει  η λατρεία των πολιτών», δήλωσε ο παπά Ιάκωβος της Στρώμνιτσας.




Ο ίδιος τόνισε- όπως σημειώνει το σκοπιανό 'Plus Info",  ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη και την Επισκοπή της Στρώμνιτσας, επειδή είναι σπάνιες οι αυθεντικές εικόνες στην περιφέρεια του και αυτές χαρακτηρίζονται ως ‘δώρα’.



Η εικόνα της Παναγίας είναι ύψους 1,80 μέτρων, σε επίχρυσο πλαίσιο και στέκεται σε ειδική θήκη στο μοναστήρι όπου αναφέρονται οι « Οι 15 Άγιοι Μάρτυρες Τιβεριουπολίτες».


--
Σημ. Οι «15 Μάρτυρες της Τιβεριούπολης» (οι Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες)  εορτάζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Νοεμβρίου , είναι οι Πολιούχοι της πόλης Κιλκίς .Τον Αύγουστο του 1913 η πλειονότητα των Στρωμνιτσιωτών  κατέφυγε στο απελευθερωμένο Κιλκίς, όταν  παραχωρήθηκε η Στρώμνιτσα στους Βουλγάρους, ενώ είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό  (αργότερα παραχωρήθηκε στο τότε Βασίλειο της  Σερβίας).

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr