Αυστριακή Standard: Πολλοί από το κόμμα VMRO-DPMNE αποστασιοποιούνται από τον Γκρούεφσκι




Μάρτιος 16, 2017, 23:01

Η αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ» σε ρεπορτάζ της για τα Σκόπια, γράφει, σήμερα, για τις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, για το φόβο της διγλωσσίας και της σύγκρουσης μεταξύ των αυταρχικών και φιλελευθέρων απόψεων, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, σημειώνει η ‘Plus Info.




Στην εφημερίδα μιλά ένας 52χρονος ονόματι Μπόιαν, ο οποίος πέταξε ειδικά από το εξωτερικό για να λάβει μέρος σε διαμαρτυρίες κατά της ένταξης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης στο σλαβικό κράτος.



«Με το νέο νόμο για τη γλώσσα, οι άνθρωποι θα αναγκασθούν να μάθουν αλβανικά και θα απασχολουν ολοένα και περισσότερους Αλβανούς στη δημόσια διοίκηση», είπε ο Μπόιαν στην «Στάνταρντ».



Οι  διαδηλωτές δεν θέλουν να επιτραπεί η χώρα να γίνει ένα διεθνικό κράτος.

«Επί 20 χρόνια, με την προστασία της διεθνούς κοινότητας (οι Αλβανοί) πήραν  ό, τι ζήτησαν. Αυτά είναι αρκετά. Η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές και ο Τραμπ δεν είναι μέρος αυτής της φιλο-αλβανικής πολιτικής», είπε ο συνομιλητής της αυστριακής εφημερίδας.



«Στα Σκόπια από το 2015 έχει ενσκήψει μια βαθιά κρίση στο εσωτερικό της», γράφει η εφημερίδα, «οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Το VMRO-DPMNE στο οποίο ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, φοβάται από νομικές διώξει και προσπαθεί με τη βοήθεια του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ να σταματήσει αυτή τη διαδικασία».



 «Αλλά, δεν είναι μόνο για την εξουσία, είναι για την ιδεολογία. Ομάδα  μέσα στο VMRO-DPMNE,  επιτίθεται εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν «δυτικές αξίες», στο ίδιο το κόμμα. 

ΜΚΟ και δημοσιογράφοι παρενοχλούνται και παρακολουθούνται. Ο στόχος δεν είναι μόνο οι ομάδες που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος, αλλά και εκείνοι που λαμβάνουν χρήματα μέσω της USAID. 


Οι επιθεωρητές των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Εισαγγελία προσπαθούν από κοινού να αποδείξουν παρατυπίες σε σχεδόν 20 ΜΚΟ».



«Αλλά και μέσα στο κίνημα του VMRO-DPMNE ζητάνε αλλαγή. Πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να ακολουθούν, πλέον, τον επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά θα προσπαθήσουν μέσα στην αλλαγή της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες ημέρες, να αποστασιοποιηθούν από τις μηχανορραφίες του», γράφει η αυστριακή εφημερίδα.



Η ίδια εφημερίδα πριν από λίγες ημέρες προέβλεψε ότι ο Αλί Αχμέτι θα μπορούσε σύντομα να αντικατασταθεί από ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr