Συνέντευξη του Νίκολα Γκρούεφσκι στη σερβική ‘Blic’- είμαι υπέρ της Δυτικής Συμμαχίας





Απρίλιος 9, 2017.  21:27


«Ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει την υποστήριξή μας, μόνο εάν καταδικάσει και απορρίψει την «αλβανική πλατφόρμα» και δεσμευθεί δημοσίως να μην εκτελέσει οποιαδήποτε σημείο της. Αλλά δεν το αποδέχεται».




Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στη σερβική ‘Blic’, απαντώντας σε ερωτήσεις για τους όρους που θέτει σε ενδεχόμενη υποστήριξη σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ζόραν Ζάεφ της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.



Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, εάν η χώρα σχηματίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συνασπισμού SDSM και αλβανικών κομμάτων, η χώρα θα γίνει ένα διεθνικό κράτος και θα έχει δύο επίσημες γλώσσες.



«Οι άλλες εθνοτικές κοινότητες που αποτελούν τον πλούτο της σημερινής πολυεθνικής υπόστασης του κράτους μας, θα ριχθούν στο παρασκήνιο», είπε και πρόσθεσε ότι «σταδιακά θα αρχίσει η διαδικασία καντονοποίησης και ομοσπονδιοποίησης που θα διασπάσει την ακεραιότητα της χώρας».



Συνέχισε λέγοντας ότι «τα αλβανικά κόμματα δεν θα παραιτηθούν από τη διγλωσσία, και την επιδίωξη της αλλαγής των αστυνομικών και στρατιωτικών στολών και θα αρχίσει μια συζήτηση για την αλλαγή του ύμνου, του εμβλήματος και της εθνικής σημαίας, η οποία αργά ή γρήγορα θα αλλάξει».



Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, τα δύο τρίτα, για τις αλλαγές αυτές.



Ερωτηθείς εάν τρέφει συμπάθεια προς τη Ρωσία, απάντησε: 


«Εάν υπάρχει συμπάθεια είναι καλύτερα να ρωτήσετε τους αξιωματούχους στη Μόσχα. Το VMRO-DPMNE είναι κόμμα φιλο-δυτικό και στρατηγική μας είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Για μένα δεν είναι απρόσμενα τα ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι όλοι επανεξετάζουν τις θέσεις και τα συμφέροντά τους. Για εμένα προέχουν τα συμφέροντα της χώρας μου και των πολιτών της».



Πρόσθεσε ότι η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα θα μπορούσε να επιλυθεί με νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διεθνείς εκπρόσωποι στη χώρα σταδιακά θα πεισθούν ότι είναι απαράδεκτο ‘πλατφόρμες που συντάσσονται σε γειτονικές χώρες να οικειοποιούνται στη χώρα’.


«Οι εκπρόσωποι των ξένων θεσμών στη χώρα θα καταλάβουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να γίνουν σεβαστές οι αλβανικές προτροπές και να αγνοηθούν τα συμφέροντα των πολιτών στη χώρα».


Όσον αφορά το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκρούεφσκι δήλωσε:


«Με την αποδυνάμωση του Τζορτζ Σόρος στην περιοχή θα αλλάξει σίγουρα η πολιτική κατάσταση. Πρέπει να αποκατασταθεί το κυριαρχικό δικαίωμα της απόφασης για το λαό. Πιστεύω ότι ο λαός είναι ώριμος για να αποφασίσει εάν έχει ανάγκη μια ‘αλβανική πλατφόρμα’ ή όχι».



Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του «Foreign Policy» ότι σε περίπτωση έντασης με τους Αλβανούς θα μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε σύγκρουση, απάντησε:


«Τα Βαλκάνια είναι μια συγκεκριμένη περιοχή που είναι συνυφασμένη με πολλά περιφερειακά και παγκόσμια συμφέροντα. Δυστυχώς μία σπίθα μπορεί να ανάψει φωτιά σε χώρες της περιοχής. Θα ήταν ανόητο να αποκλεισθεί το σενάριο αυτό. Καθήκον μας είναι να εργασθούμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μην επιτρέψουμε οι τρέχουσες εντάσεις να κλιμακωθούν».


(bgnes.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr