Ο Ερντογάν «λυπάται» που βλέπει τους Κούρδους στη Συρία με την αμερικανική σημαία





Απρίλιος 30, 2017. 22:54


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Κυριακή ότι ‘λυπάται’ που βλέπει τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα να περιπολούν κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και να προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων λαϊκής Προστασίας (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως ‘τρομοκρατική’, γράφει το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.




«Δυστυχώς, η παρουσία της αμερικανικής σημαίας ως σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται YPG μου προξενεί βαθιά θλίψη», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ινδία.



Οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων είναι το κύριο συστατικό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που αποτελεί μια συμμαχία των Κούρδων και των Αράβων μαχητών για την καταπολέμηση της τζιχάντ ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’ (ISIS) στη Συρία και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.



Η Τουρκία ξεκίνησε τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα εναντίον της έδρας των YPG στη βορειοανατολική Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 μαχητές.
 Συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών πολιτοφυλακών και του τουρκικού στρατού έλαβαν χώρα, επίσης, κατά μήκος των συνόρων.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάσθηκαν να αποστείλουν στρατιωτικά οχήματα με τη σημαία τους στα σύνορα για να κάνουν περιπολίες συνοδεία μελών του YPG για την πρόληψη της περαιτέρω αντιπαράθεσης.



Το Σάββατο ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στον Τραμπ «έγγραφα» που αποδεικνύουν τη σχέση του YPG με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), όταν συναντηθούν στις 16 Μαΐου.



(agerpres.ro)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr