Σκόπια- Καρλ Μπιλντ: «Το πρόβλημα της ονομασίας και άλλα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν»




«Μπιλντ: Η λύση είναι στο Σύνταγμα», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα


Απρίλιος 18, 2017. 18:15

Ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον αρχηγό του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, ότι το κλειδί για τη λύση κάθε προβλήματος είναι το Σύνταγμα, το οποίο υπάρχει σε κάθε δημοκρατική χώρα και πρέπει να τηρείται.




«Έχετε το Σύνταγμά σας, έγιναν εκλογές. Το σύνταγμα, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με αυτό της ΕΕ, μερικές φορές μπορεί να είναι πρόβλημα, αυτό μας είναι γνωστό», είπε ο Μπιλντ.



Για όλα, τόνισε, υπάρχει μια λύση, είτε πρόκειται για τα Σκόπια, την Ελλάδα, τη Σουηδία, το κλειδί κάθε λύσης βρίσκεται πάντοτε στο Σύνταγμα. 

Η χώρα οδηγείται από τους πολίτες της οι οποίοι θέλουν να ενταχθεί στην ΕΕ, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Προσωπικά, υποστηρίζω αυτή τη διαδικασία επί χρόνια. 

Υπάρχει, όμως, το πρόβλημα της ονομασίας και άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Υπάρχουν δημοκρατικά πρότυπα που πρέπει να τηρούνται, εάν θέλετε να είστε μέρος της ΕΕ», είπε ο Μπιλντ.


Είπε ότι θεωρεί σημαντικό να συναντηθεί με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τόνισε ότι εκείνα (τα κόμματα) που είναι προσκείμενα με τις απόψεις του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ, γνωρίζει ότι δεν θα ανταποκριθούν (στην πρόσκλησή του).



Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του SDSM, Ζόραν Ζάεφ,  η συνάντηση με τον ευρωπαίο αξιωματούχο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητες οι δημοκρατικές  διαδικασίες για την πρόοδο της χώρας και αυτό πρέπει να γίνει με το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους από όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδρύματα.



 «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναλαμβάνει την υποχρέωση να απεμπλακεί η δημοκρατική διαδικασία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους Κανόνες, το Σύνταγμα και τους νόμους. Γρήγορα θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. 
Αυτή είναι η απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, όπως εκφράσθηκαν στις αξιόπιστες εκλογές και όλα τα κρατικά ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», δήλωσε ο Ζάεφ κατά τη συνάντηση.



Ο ίδιος τόνισε ότι έχει σχηματισθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 67 βουλευτών, αφού τη νέα κυβέρνηση υποστηρίζουν 69 βουλευτές.



Ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μια Μη κυβερνητική Οργάνωση, που ασχολείται με την πολιτική ανάλυση, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων DUI, BESA  και VMRO-DPMNE, σημειώνει η σλαβική εφημερίδα ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’.


(utrinski.mk)

-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr