Ζόραν Ζάεφ: Τα Σκόπια δεν θα γίνουν κράτος δύο εθνοτήτων




«Ζόραν Ζάεφ:  Η χώρα μας δεν θα είναι δύο εθνοτήτων, η Βουλγαρία και ο Μπορίσοφ είναι φίλοι μας»

Μάιος 2, 2017. 18:45

Σκόπια.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε σημερινές δηλώσεις του,  τόνισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να γίνει ένα διεθνικό κράτος, ούτε θα αλλάξουν τα κρατικά σύμβολα, ούτε και το συνταγματικό όνομα της χώρας, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.

 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι περιμένει τη δημοκρατική διαδικασία να κινηθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης και τους νόμους της Δημοκρατίας.



«Αυτό σημαίνει ότι η εκλογή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης αφού περάσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στη συνέχεια θα σταλεί επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκε Ιβάνοφ για να απονείμει την εντολή για το νέο υπουργικό συμβούλιο 



»Αυτά τα πράγματα θέλει ο κάθε φυσιολογικός πολίτης στη χώρα. Και αυτό είναι εφικτό με υπομονή, γιατί ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως έκανε σήμερα παρεμποδίζοντας τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.



Οι αντίπαλοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος. Έλαβε συγχαρητήρια από όλον τον κόσμο- την ΕΕ, τις ΗΠΑ.



Η Βουλγαρία είναι φιλική μας  χώρα



Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes,  ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία είναι φίλος της χώρας «Ο Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε μαζί μου και με τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανησυχία του  για τη χώρα μας και τους πολίτες της. Αυτή είναι η φιλία. Η πρωτοβουλία αυτή του (Βούλγαρου) πρωθυπουργού δείχνει ότι είναι ένα μεγάλος φίλος της χώρας μας.


Δεν είμαστε διεθνικό κράτος

Η χώρα μας δεν είναι διεθνικό κράτος και θα παραμείνει έτσι. Κανείς δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα. Όσον αφορά την «πλατφόρμα των Τιράνων», αυτή βρίσκεται  υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων  που θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Ό, τι θα κάνει η κυβέρνηση θα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών της χώρας και της δημοκρατίας.



 Θα βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και μεταξύ των άλλων και με την Βουλγαρία, η οποία είναι ένα πολύ καλός φίλος της χώρας μας. Θα εργασθούμε για το κράτος δικαίου και  τη δημοκρατία. Πιστεύω ότι όλοι οι γείτονές μας περιμένουν την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.



«Δεν θα αλλάξουν τα σύμβολα του κράτους»



Στη δήλωση των αλβανικών κομμάτων  υπάρχει ένα αμφιλεγόμενο σημείο και σαφώς δεν συμφωνώ με αυτό.
 Θέλουν να ξεκινήσει μια συζήτηση για τα σύμβολα της χώρας μας- τη σημαία, το έβλημα, τον ύμνο. Δεν μπορούμε να διακόψουμε τη συζήτηση, αλλά είμαστε εναντίον αυτής της αλλαγής.
 Είμαστε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

Αυτές οι δηλώσεις εξυπηρετούν ως άλλοθι στους πολιτικούς αντιπάλους μας για να μην παραδώσουν την εξουσία στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Γεννήθηκα κοντά στα βουλγαρικά σύνορα (στη Στρώμνιτσα) και αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά συμφέροντα.


»Η χώρα μας είναι η πατρίδα των (ψευδο) μακεδόνων, και των άλλων κοινοτήτων, όπως είναι οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Ρομά, οι Βλάχοι, οι Τούρκοι, οι Αλβανοί. Είναι η πατρίδα μας. Πρέπει να συνεργασθούμε για το μέλλον, όπως πράξαμε στο παρελθόν.



(bgnes.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr