Τουρκία: Σημαντική η απήχηση του προγράμματος ‘Δωρεάν σπουδές σε ξένους φοιτητές’




Μάιος 30, 2017. 07:11

Από τις υποτροφίες, που χορηγούνται από το "Τμήμα του Πρωθυπουργού για τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό και άλλων παρόμοιων κοινοτήτων" (YTB),  επωφελούνται κάθε χρόνο περίπου πέντε χιλιάδες ξένοι φοιτητές.




Αυτή τη στιγμή, στα τουρκικά πανεπιστήμια σπουδάζουν 16 χιλιάδες ξένοι φοιτητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του YTB, οι υποτροφίες που χορηγεί  η Τουρκία  (Türkiye Bursları), σε φοιτητές από το εξωτερικό, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τουρκία με εξ’ ολοκλήρου δημόσιους πόρους, αποσκοπεί στο να καταστεί η Τουρκία «ένα προσιτό κέντρο σπουδών στον κόσμο».



Το πρόγραμμα των υποτροφιών, μια τουρκική πολιτική για τη γνωριμία των νέων με την τουρκική πραγματικότητα, παρέχει σε νέους και νέες από πολλές χώρες του κόσμου την ευκαιρία να συνεχίσουν, δωρεάν, τις ακαδημαϊκές σπουδές τους στην Τουρκία.



Το 2011 που εφαρμόσθηκε ξεκίνησε με οκτώ χιλιάδες φοιτητές. 


Το 2013 υπέβαλλαν αιτήσεις 55.181 φοιτητές από 165 διαφορετικές χώρες
Το 2014 ο αριθμός των αιτήσεων των ξένων φοιτητών αυξήθηκε σε 81.906  από 176 χώρες.
Το 2015 οι  αιτήσεις  έφθασαν τις 94.473.
Το τελευταίο έτος οι αιτήσεις ανήλθαν στις 120 χιλιάδες, από 172 χώρες.


Από τις υποτροφίες στην Τουρκία, μπορούν να επωφεληθούν μόνο πολίτες που έχουν ξένη υπηκοότητα και η υποβολή των αιτήσεων για δωρεάν σπουδές γίνεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους μέσω του διαδικτύου, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
(gazetaimpakt.com)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr