Δικαστής της Χάγης καταδικάστηκε στην πατρίδα του - Τουρκία - σε 7,5 χρόνια φυλακή




Ιούνιος 16, 2017. 09:01

Ο δικαστής από την Τουρκία,  Αϊντίν Σεφά Ακάι, του μηχανισμού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια και έξι μήνες από δικαστήριο της Άγκυρας ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Feto’ (του Γκιουλέν).




Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χάγη, ο δικαστής αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τη διαδικασία προσφυγής, αλλά του κατασχέθηκε το διαβατήριο και απαγορεύθηκε η έξοδός του από τη χώρα.



Για την ετυμηγορία αυτή μπορεί να ασκήσει έφεση και να προβεί σε αίτημα για επανεξέταση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.


Ο δικαστής συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016.Οι τουρκικές αρχές είχαν κάνει ενέργειες επανειλημμένα προς τη Χάγη για την σύλληψή του, επειδή ο ΟΗΕ τον κάλυπτε με ασυλία.


Ο πρόεδρος του Μηχανισμού, Τεοντόρ Μερόν, ενημερώθηκε επίσημα για το θέμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Μάρτιο του 2017.


Με την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου ο Μερόν σημείωσε ότι «λυπάται βαθύτατα για αυτήν τη διαδικασία της τουρκικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την ως πλήγμα του καθεστώτος προστασίας των δικαστών σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πλαίσια».



Ο ίδιος χαιρέτισε την προσωρινή απελευθέρωση του δικαστή, αλλά είπε ότι ανησυχεί βαθύτατα που η κυβέρνηση της Τουρκίας τον έθεσε ενώπιον εθνικού δικαστηρίου, αγνοώντας το ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο.


Το Διεθνές Δικαστήριο υπάρχουν 25 δικαστές, ένας από αυτούς ήταν ο Αϊντίν Σεφά Ακάι, ο οποίος από το 2009-2012 ήταν δικαστής για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ρουάντα.

(rts.rs)



Από δημοσίευμα της «.hurriyetdailynews.com», για τη σύλληψή του,  τον περασμένο Νοέμβριο

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr