Σκόπια: Δημοψήφισμα σε δήμο για λειτουργία ορυχείου χαλκού




Ιούνιος 11, 2017. 19:55

Ο δήμος Μπογκντάντσι αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα για ορυχείο Χαλκού που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του.




Στο δημοψήφισμα οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν εάν τίθενται υπέρ  ή κατά της δημιουργίας του ορυχείου στην επικράτεια του δήμου.



Τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος είναι «είστε υπέρ της λειτουργίας του Ορυχείου Καζαντόλ;», «Είστε κατά  της συνέχισης των εργασιών στο ορυχεί Καζαντόλ», «πιστεύεται ότι είναι νάρκη στο δήμο η λειτουργία του ορυχείου;».



Η πρόεδρος της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής, Βενέρα Ζέλεβα,  δήλωσε  ότι μέχρι στις 13:00 η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 28,68 τοις εκατό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο δήμο.
«Συνολικά στην ψηφοφορία συμμετέχουν 6.918 άτομα. Η ψηφοφορία λειτουργεί αθόρυβα και όλα τα εκλογικά κέντρα, 12 στον αριθμό, άνοιξαν στις 7 το πρωί», είπε η Ζέλεβα.



Ο Γιοβάν Τσάλεφ, από την πρωτοβουλία «Σώστε το Μπογκντάντσι» δήλωσε ότι η λειτουργία του ορυχείου σημαίνει ‘αργός θάνατος των κατοίκων’.



Ο ίδιος θα τονίσει ότι «εμείς εδώ ζούμε με τη γεωργία και η λειτουργία του ορυχείου θα καταστρέψει  τη γη μας, θα απειλήσει την υγεία μας. Δεν είμαστε εναντίον αυτής της λειτουργίας αλλά έτσι που λειτουργεί  για την επεξεργασία  του μεταλλεύματος και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, όπως είναι το κυάνιο και το θειικό οξύ. Όλες αυτές οι ουσίες θα συσσωρευτούν στο έδαφος της περιοχής και στις γύρω λίμνες».


 Σχετικό δημοψήφισμα θα γίνει και στους κατοίκους της  παλαιάς (σκοπιανής) Δοϊράνης και στους πολίτες  του Βαλάντοβο με τα ίδια ερωτήματα.


Το πρώτο δημοψήφισμα του είδους αυτού, σε τοπικό επίπεδο, έγινε με επιτυχία στη Γευγελή, όπου σχεδόν το 70 τοις εκατο των πολιτών ψήφισε κατά της λειτουργίας μεταλλείων στο όρος Κοτζούφ.
(mkd.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr