Σκόπια: «Κοινή γιορτή με Βούλγαρους του Ίλιντεν σημαίνει άρνηση του έθνους!»




Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Ιούνιος 21, 2017. 23:31


Χιονοστιβάδα αντιδράσεων παρατηρήθηκε από ιστορικούς μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας γειτονίας με τη Βουλγαρία, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Βέτσερ’.




«Το Ίλιντεν είναι ένα αιώνιο σύμβολο του αγώνα του λαού μας για ανεξαρτησία και ελευθερία. Το Ίλιντεν είναι ο πυρήνας του κράτους μας και δεν πρέπει να τεθεί σε κανένα πλαίσιο εορτασμού με άλλο κράτος», σημειώνει το δημοσίευμα.



Ο ιστορικός Αλεξάνταρ Στόιτσεφ δήλωσε ότι «κανένα βαλκανικό κράτος, ούτε η Βουλγαρία, υποστήριξε τους επαναστάτες  στον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Αντίθετα, ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η Βουλγαρία τον Ιανουάριο του 1903 απαγόρευε στην αστυνομία  και τις στρατιωτικές δομές της να υποστηρίξουν την επανάσταση, αφού γνώριζε ότι σύντομα η εξέγερση  θα κηρύσσονταν το 1903».



Υπάρχει ακόμη και η δήλωση  του Βούλγαρου ιστορικού Μποτζιντάρ Ντιμιτρόφ ότι τα Σκόπια παραποιούν συνειδητά την ιστορία.



Η καθηγήτρια Νατάσα Κότλαρ – Ντραΐκοβα, από το Ινστιτούτο Ιστορίας των Σκοπίων, δήλωσε ότι η πολιτική δεν πρέπει να εμπλέκεται στην ιστορία λέγοντας: η κοινή γιορτή του Ίλιντεν ταπεινώνει τους προγόνους μας, τα παιδιά μας, τον μέλλον, την ύπαρξή μας»…



Ενάντια στη συμφωνία γειτονίας με τη Βουλγαρία τάχθηκε και ο ιστορικός- ακαδημαϊκός Μπλάζε Ριστόφσκι.


Υποστήριξε ότι «εάν αποδεχθούμε  αυτή τη συμφωνία είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαστε ‘Μακεδόνες’, αλλά είμαστε Βούλγαροι και ότι έχουμε βουλγαρικές ρίζες και μάλιστα ότι δεν έχουμε άλλες ιστορικές ρίζες».



Ο ίδιος θα τονίσει ότι εάν γίνει συμφωνία για κοινή ιστορία και κοινό εορτασμό του Ίλιντεν και των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, θα τεθεί σε κίνδυνο η μοναδικότητα της «μακεδονικής ταυτότητας»- που τόσος κόπος έγινε να αποκτηθεί.
(vecer.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr