Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία όρισαν ημερομηνία εκλογών



 

 (φωτό αρχείου)

Ιούλιος 30, 2017. 21:02

Η κυβέρνηση των Κούρδων στη βόρεια Συρία έχει ορίσει ημερομηνία για εκλογές τοπικών συμβουλίων και περιφερειακών κοινοβουλίων, δήλωσε αξιωματούχος το Σάββατο, σε προφανή κίνηση να εδραιωθεί η αυξανόμενη αυτονομία στην περιοχή.



Οι κουρδικές ομάδες και οι σύμμαχοί τους ελέγχουν τα τμήματα της βόρειας Συρίας σε περιοχές που κατέχουν οι υποστηριζόμενες από τους Αμερικανούς Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία πολιτοφυλακών υπό την ηγεσία των Κούρδων του YPG.


Ωστόσο, η επίσημη αυτοδιοίκηση από τους Κούρδους, βρίσκει αντιμέτωπη την Τουρκία, η οποία θεωρεί το YPG και το κυρίαρχο συριακό κουρδικό κόμμα – PYD,  ως επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK,  που εδώ και τριάντα χρόνια  έχει εξεγερθεί εναντίον της Άγκυρας.


Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του καλοκαιριού για τους οργανισμούς που απηχούν σε τοπικές κοινότητες και τον Νοέμβριο σε φορείς που απηχούν σε μεγαλύτερες περιοχές, ενώ τον προσεχή Ιανουάριο για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος μέσω μιας κοινωνικής δικτύωσης.


Οι ημερομηνίες και οι κανόνες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας συμφωνήθηκαν από ένα συμβούλιο που συστάθηκε τον Δεκέμβριο για τη διαμόρφωση των κυβερνητικών οργάνων και την προετοιμασία των εκλογών.


Οι κυρίαρχες κουρδικές ομάδες στη βόρεια Συρία έχουν χαράξει αυτοδιοικούμενες περιοχές από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, αλλά λένε ότι δεν επιδιώκουν ανεξαρτησία από τη Δαμασκό.


Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέχθηκε τον κουρδικό έλεγχο σε τμήματα της χώρας, λέγοντας ότι αντιτίθεται στο αποκεντρωμένο ομοσπονδιακό σύστημα που υιοθετούν και χαρακτήρισε τα κυβερνώντα συμβούλια ως «προσωρινές δομές».




(english.alarabiya.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr