Οι Κούρδοι της Συρίας λένε ότι οι Τούρκοι «ανήγγειλαν πόλεμο» εναντίον τους




 Ο Sîpan Hemo ανέφερε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στη βόρεια Συρία


Ιούλιος 5, 2017.

Ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής YPG, Σίπαν Χέμο (Sîpan Hemo)  των Κούρδων της Συρίας, ανέφερε στο Reuters την Τετάρτη ότι κοντά στις κουρδικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, οι Τούρκοι άρχισαν  πολεμικές δραστηριότητες, σηματοδοτώντας τον κίνδυνο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή ‘Ahram’.




Ερωτηθείς εάν αναμένεται σύγκρουση με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, όπου οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει βολές πυροβολικού τις τελευταίες ημέρες, ο Σίπαν Χέμο κατηγόρησε την Τουρκία ότι προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή.


«Αυτές οι (τουρκικές) προετοιμασίες έχουν φθάσει σε επίπεδο διακήρυξης πολέμου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση πραγματικών συγκρούσεων τις επόμενες ημέρες» είπε και πρόσθεσε «δεν θα παραμείνουμε αδρανείς σε αυτήν την πιθανή επίθεση».



Οι κουρδικές ομάδες λαϊκής προστασίας – YPG,  αποτελούν την αιχμή της εκστρατείας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την κατάληψη του οχυρού της Ισλαμικού κράτους, Ράκκα – περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά από το Χαλέπι, όπου οι εντάσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των κουρδικών YPG αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

 
Οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν πέρυσι στη βόρεια Συρία για να υποστηρίξουν τις ανταρτικές ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού -που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, σε μια επιχείρηση που οδήγησε την ομάδα του ‘ισλαμικού κράτους’ να απομακρυνθεί από τα τουρκικά σύνορα και να εισέλθουν,  ως ‘σφήνα’ μεταξύ των περιοχών που ελέγχονταν από τους Κούρδους της Συρίας.


Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή- βόρεια του Χαλεπίου.

Αναφέρεται ότι η κουρδική YPG, αντιπροσωπεύει απειλή για την ασφάλεια στην Τουρκία, αφού τη θεωρεί οργάνωση παρακλάδι του PKK,  το οποίο αγωνίζεται για εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους εδώ και δεκαετίες.
Το YPG και το PKK, ωστόσο,  αρνούνται οποιαδήποτε σύνδεσή  τους.
(ahram.org.eg)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr