ΝΑΤΟ: Η Αλβανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία




«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤο Στόλτενμπεργκ: Η Αλβανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία»

Ιούλιος 6, 2017. 15:00

Η Ευρωατλαντική στρατιωτική Συμμαχία – ΝΑΤΟ, αποφάσισε τον Ιούλιο του περασμένου έτους στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, την αύξηση της παρουσίας των στρατευμάτων  της συμμαχίας στις χώρες της Βαλτικής.



Σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τέσσερα  πολυεθνικά τάγματα στην Εσθονία, Λετονία,Λιθουανία και Πολωνία, με επικεφαλής αυτών, αντίστοιχα, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.



Η συμμετοχή σε αυτήν τη λειτουργία, των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, λαμβάνει χώρα στον τομέα της εξάλειψης εκρηκτικών μηχανισμών (EOD -Explosive Ordnance Disposal) και το τάγμα αυτό έχει αναπτυχθεί στη Λετονία, θεωρείται, επίσης, πολύ σημαντική η συμβολή αυτή.



Η Αλβανία είναι μέλος του ομίλου-τάγματος στη Λετονία, που βρίσκεται υπό καναδική διοίκηση και συμμετέχουν σε αυτό στρατεύματα από την Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία.



Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ,  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης  του στην στρατιωτική βάση Αντάζι της Λετονίας  και στη Στεσενάι  της Λιθουανίας έδωσε συνέντευξη στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων, που εκπρόσωπός του παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση στη Λετονία καθώς και τη στρατιωτική εκπαίδευση «Iron Wolf 2017» στη Λιθουανία.


Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για το ρόλο των αλβανικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις στις χώρες της Βαλτικής και στο ρόλο της Αλβανίας στη Συμμαχία.



Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στις απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία.

Θα δηλώσει μάλιστα:


«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή της Αλβανίας. Είδα αλβανικά στρατεύματα χθες στη Λετονία και τα είδα πάλι στη Λιθουανία. Η Αλβανία παίζει  ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Επικροτώ τη συμμετοχή της Αλβανίας, με οποιαδήποτε τρόπο, στο ΝΑΤΟ.  
 Η ανάπτυξη της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι  ως απάντηση στη Ρωσία που ενεργεί επιθετικά προς την Ουκρανία. Είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, ότι οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας, θα υπάρξει απάντηση από το σύνολο της Συμμαχίας».


Ο Στόλτενμπεργκ θα τονίσει, ωστόσο, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες και την  παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
(pamfleti.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr