‘RT’: Η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο Αιγαίο





Ιούλιος 3, 2017. 22:48


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι καταδικάζει έντονα το περιστατικό κατά το οποίο ελληνικά σκάφη της ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο Αιγαίο τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας το ως «μη μετρημένη» πράξη εκ  μέρους της Αθήνας, γράφει το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι ‘RT’ και συνεχίζει: 




«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία …για τη στόχευση σε ένα άοπλο εμπορικό πλοίο που μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ δύο τουρκικών λιμένων. Η μοναδική μας παρηγοριά είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίσθηκε εξαιτίας του περιστατικού», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.



Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για την συμπεριφορά των Αθηνών για να βεβαιωθούμε ότι «παρόμοια γεγονότα δεν θα ξανασυμβούν».



Το  τουρκικής σημαίας φορτηγό πλοίο «ACT» πυροβολήθηκε από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, ανέφερε και ο ραδιο- τηλεοπτικός φορές της Τουρκίας NTV.
Το φορτηγό όπως αναφέρεται φόρτωσε φορτίο στο τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας και  κινούνταν προς την κατεύθυνση του κόλπου της Σμύρνης για τη Θάλασσα του Μαρμαρά.



Ενώ έπλεε στο Αιγαίο, προσεγγίσθηκε από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, που απαίτησαν να εισέλθει στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση του φορτίου.



Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να αγνόησε την έκκληση, η οποία οδήγησε τους Έλληνες ναυτικούς να ανοίξουν πυρ στο φορτηγό.



Το πλήρωμα του «ACT» ανέφερε ότι εντόπισε 16 οπές από σφαίρες στο κύτος του πλοίου μετά το περιστατικό.



Δεν υπήρξαν αναφορές τραυματισμών ή θανάτων στο πλοίο και το φορτηγό συνέχισε τη διαδρομή του.



Δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στη σκηνή του συμβάντος λίγο αργότερα.


Ο καπετάνιος του πλοίου, Σάμι Κάλκαβαν, δήλωσε στο CNNturk ότι η ελληνική ακτοφυλακή πλησίασε το πλοίο του όταν πέρασε τη Ρόδο και ζήτησε να εισέλθει στο λιμάνι του νησιού.
«Δεν το δεχθήκαμε αυτό. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχθήκαμε. Είπαν ότι θα πυροβολήσουν εάν δεν σταματήσουμε, έκαναν αυτό που είπαν. Τώρα υπάρχουν 16 τρύπες στο πλοίο», είπε.



Σύμφωνα με τον καπετάνιο, η ζημιά που προκλήθηκε στο πλοίο δεν θα επηρεάσει την πλευστότητά του και δεν υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει νερό.



Ο Κάλκαβαν δεν διευκρίνισε ποιο φορτίο έφερε το πλοίο του και γιατί δεν θέλησε να επιθεωρηθεί.

Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε ότι έριξε μόνο προειδοποιητικές βολές στο πλοίο που έφερε τουρκική σημαία,  όταν αρνήθηκε να συνεργασθεί, πριν επιστρέψει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.


(rt.com)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr