Τουρκμένοι κατέβασαν τη σημαία του Κουρδιστάν από το Κιρκούκ




Αύγουστος 17, 2017. 23:20

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Μετώπου των Τουρκμένων, Ερσέτ Σαλίχι (Erşet Salihi) χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση  για υποστολή της σημαίας της Ιρακινής Κουρδικής Κυβέρνησης, που είχε ανυψωθεί σε δημόσια κτήρια στο Κιρκούκ, ως ένα «σημαντικό βήμα».




Η δικαστική απόφαση ακύρωσε την απόφαση του επικεφαλής της επαρχιακής συνέλευσης του Κιρκούκ, Ρεβιμπάρ Ταλαμπανί, να υψώσει την κουρδική σημαία στο Κιρκούκ.


Ο Σαλίχι, Τουρκμένος προσκείμενος στην Άγκυρα, υπενθύμισε ότι η απόφαση για ανύψωση της σημαίας ελήφθη στη σύνοδο όπου οι Τουρκμένοι και οι Άραβες είχαν μποϋκοτάρει, γιατί ήταν αντίθετοι με αυτήν την πρωτοβουλία.


«Σήμερα το  ιρακινό δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την πρόταση της συνέλευσης, η οποία ήταν αντίθετη με το σύνταγμα, μια απόφαση πολύ σημαντική για τους Τουρκμένους και την προστασία τους», είπε  Σαλίχι.


Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί αποτελεί ένδειξη ότι το Κιρκούκ λανθασμένα έχει συμπεριληφθεί  ως περιοχή που θα συμμετάσχει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.


«Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για υποστολή της σημαίας, οποιαδήποτε απόφαση για συμμετοχή του Κιρκούκ στο δημοψήφισμα αποδεικνύεται άκυρη και παράνομη», είπε ο Σαλίχι.

Σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή  Συνέλευση του Κιρκούκ συμμετέχουν 26 Κούρδοι, 9 Τουρκμένοι και 6 Άραβες. Η Τουρκία επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην συμμετοχή του Κιρκούκ στο δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ, για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
(dunyabulteni.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr