Η κρίση Σερβίας-Σκοπίων, γιατί επαναπατρίσθηκε η σερβική διπλωματική αποστολή...



Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Βούτσιτς (α) και Ζάεφ, έφερε τη συμφωνία πέντε σημείων (που δεν ανακοινώθηκε)


Αύγουστος 25, 2017. 13:49

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, είχαν μια τηλεφωνική συζήτηση στην οποία αναπτύχθηκαν όλες οι νέες συνθήκες στις διμερείς σχέσεις και κατέληξαν σε πέντε σημεία, σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα ‘Blic’.




Η κρίση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώθηκε με την απόσυρση όλου του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Σερβίας από τα Σκόπια.


Ο λόγος, ο οποίος αναφέρεται τώρα, είναι οι ‘δραστηριότητες των Σκοπιανών μυστικών υπηρεσιών εναντίον των Σέρβων διπλωματών στα Σκόπια’.


Ο πρωθυπουργός της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, Ζόραν Ζάεφ, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει στρατηγική που στοχεύει εναντίον της Σερβίας.


Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η πρόθεση των Σκοπίων να υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στην ένταξή του στην UNESCO, μια ενέργεια που θεωρείται εχθρική για τη Σερβία.
Ο πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος των Σκοπίων, Σάσο Ορντανόφσκι, αναφέρει ότι δεν καταλαβαίνει τις αντιδράσεις του Βελιγραδίου για ένα θέμα που είναι κοινό, δηλαδή, όλοι οι ξένοι διπλωμάτες στη χώρα – σε κάθε χώρα- παρακολουθούνται από τις τοπικές μυστικές υπηρεσίες και ελέγχονται οι δραστηριότητες τους. 


Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι βαθύτερα τα αίτια της κρίσης και η απόσυρση των διπλωματών από τη χώρα ήταν μια τυπική αντίδραση και δεν αντικατοπτρίζει  τα πραγματικά προβλήματα των δύο χωρών.


Ο Σάσο Ορντανόφσκι θα επισημάνει ότι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Βούτσιτς ήταν εξολοκλήρου στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, και είχαν ταυτόσημες θέσεις σε πολλά θέματα. Τώρα με την αλλαγή της εξουσίας στα Σκόπια, υπάρχει ένα κενό και μια αβεβαιότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών, πιθανόν να έχει επιδράσει αρνητικά η συμφωνία γειτονίας Σκοπίων- Βουλγαρίας.


Θα σημειώσει: 


«Η Σερβία θα βρεθεί σε μια περίπλοκη κατάσταση με την πιθανή ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ. Όλες οι γειτονικές χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Έτσι η Σερβία δεν θεωρεί την εξέλιξη αυτή ως θετική για την προοπτική της. Εξάλλου, η Σερβία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας της φιλο-ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Η Ρωσία αντιτίθεται στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Εδώ πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικοί λόγοι για αυτές τις αντιδράσεις. Επιπλέον, τα  Σκόπια μέχρι πρότινος  είχαν βαθιές σχέσεις με το Βελιγράδι, δηλαδή με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, τώρα η κυβέρνηση αυτή σε μεγάλο βαθμό κατηγορείται για ατασθαλίες και εγκλήματα», είπε ο Σκοπιανός αναλυτής.


Είναι γνωστό ότι τα Σκόπια με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι είχαν αναγνωρίσει ως κράτος το Κοσσυφοπέδιο το 2008. Τώρα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO, συμβαδίζοντας με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ και αυτό δεν είναι μυστικό στο Βελιγράδι. Δηλαδή, κινείται σταθερά, εκτός συμφερόντων της Σερβίας.


Ο Σάσο Ορντανόφσκι θα επισημάνει: 


«Ακόμη από την εποχή του Τίτο, επί  πρώην Γιουγκοσλαβίας, όλες οι σχέσεις, όλες οι πολιτικές που αφορούσαν τα Σκόπια, είχαν ως κριτήριο:  πως θα αντιδράσει η Αθήνα, πως θα αντιδράσει η Σόφια...
Η πΓΔΜ παρότι είναι μια μικρή χώρα οι πολιτικές που παίζονταν σε αυτήν ήταν περίπλοκες. (ήταν επεκτατικές σε Βουλγαρία και Ελλάδα).
 Οι γείτονες μας είχαν πάντοτε ορισμένες διαφορές, όσον αφορά την ύπαρξη και την ακεραιότητά μας. Κάθε φορά που ένας γείτονας προέβαινε σε κάποια ενέργεια, εφιστούσε την προσοχή του άλλου, δημιουργώντας ανησυχίες. Υπάρχουν κύκλοι στο Βελιγράδι, όπως υπάρχουν στην Αθήνα και στα Τίρανα που βλέπουν ότι οι θερμές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους».
(focus-news.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr