Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ο Λίβανος ακύρωσε αμφισβητούμενο νόμο περί βιασμού
Νυφικά κρεμασμένα σε δρόμουυς του Λιβάνου- από την εκστρατεία κατά του νόμου περί του  βιασμού των γυναικών και της αποκατάστασης της πράξης με …γάμο


Αύγουστος 16, 2017. 17:01Βηρυτός
 

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου ακύρωσε έναν αμφισβητούμενο νόμο που επιτρέπει τους βιαστές να παντρεύονται τα θύματά τους και να αφήνονται ελεύθεροι, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, έπειτα από εκστρατεία ακτιβιστών σε όλη τη χώρα για την κατάργησή του.
Η πρόταση για την κατάργηση του άρθρου 522 του ποινικού κώδικα- που αφορά τον βιασμό, την επίθεση, την απαγωγή και τον εξαναγκασμό σε γάμο- εισήχθη πέρυσι και εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή τον Φεβρουάριο.


Η πρόταση κυρώθηκε από το σώμα του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη Εθνική Υπηρεσία Τύπου και την ομάδα ακτιβιστών ABAAD.


“Συγχαρητήρια στις γυναίκες στο Λίβανο”,  γράφει η οργάνωση σε μια δήλωσή της στο Facebook, προσθέτοντας ότι ‘δεν είναι δυνατόν να αποφεύγεται η τιμωρία για βιασμό και σεξουαλικών πράξεων που εκτελούνται με τη βία και τον εξαναγκασμό».


Το άρθρο έδινε τη δυνατότητα στο βιαστή ανηλίκων για να αποφύγει τη δίωξη να παντρευτεί το θύμα του.


Οι ακτιβιστές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με πόσοι βιαστές παντρεύονται τα θύματά τους, αλλά λένε ότι η πρακτική αυτή γίνεται κυρίως στις αγροτικές περιοχές.


 Η απόφαση του Λιβάνου έρχεται μετά από την απόφαση της Ιορδανίας, πριν από δύο εβδομάδες και της Τυνησίας τον περασμένο μήνα για το ίδιο θέμα, ως μέρος ενός  νομοσχεδίου που αποσκοπεί «να τερματίσει κάθε βία κατά των γυναικών».
(english.ahram.org.eg)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr