Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Η Τουρκία ανησυχεί με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ για την τελωνειακή ένωσηΦωτό από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  του εκπροσώπου İbrahim Kalın, που αναφέρεται στο θέμα

Αύγουστος 18, 2017. 17:54

Άγκυρα.

 Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να επιδιώξει την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, σχολιάζοντας  επικριτικά  ένα συμβιβασμό για «οφέλη της συμφωνίας για τις χώρες της ΕΕ», όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα ‘Χουριέτ’.«Δεν είναι σωστό, μια χώρα μέλος της ΕΕ, να ενεργεί καθορίζοντας τις θέσεις της στα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους.
«Η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης είναι χτισμένη σε βάσεις της αρχής του αμοιβαίου κέρδους. Αυτή η σχέση βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος τόσο για την Τουρκία, όσο και τις χώρες της Ευρώπης. Αν αναβληθεί ή ακυρωθεί, τότε όλες οι χώρες θα επηρεασθούν, όχι μόνο η Τουρκία», σημείωσε ο Καλίν.


Τα σχόλια του έγιναν μετά τη συνέντευξη που έδωσε η Μέρκελ στο YouTube Live.


«Δεν ανοίγουμε νέα κεφάλαια στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ και έχουμε ελαχιστοποιήσει τη βοήθεια προετοιμασίας για την ένταξη. Επίσης, προς το παρόν, η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία δεν θα αλλάξει, ούτε να ενημερωθεί», διευκρίνισε η Μέρκελ.


Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τη «νουθέτηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», περιγράφοντας τις παρατηρήσεις της ως ‘θλιβερές’.
Ο Τσελίκ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει η διμερής διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας να γίνει μείζον πρόβλημα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.


Η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ τέθηκε σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου του 1995, καλύπτει όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά δεν ασχολείται με τη γεωργία (εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα), τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει την 21η Δεκεμβρίου 2016 ότι ζήτησε την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την επικαιροποίηση της υπάρχουσας τελωνειακής ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.


(focus-news.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr