Σκόπια: Ο Ζάεφ περιμένει μεσολάβηση του Νίμιτς για τη διαφωνία με την Ελλάδα




«Ο Ζάεφ περιμένει ‘νέες ιδέες’ από τον Νίμιτς μέχρι το τέλος του έτους»

Αύγουστος 27, 2017. 09:03


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στη σημερινή (χθεσινή) άτυπη Σύνοδο Κορυφής των επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Δυρράχιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες της περιοχής είναι φιλικές προς τη χώρα του και όσον αφορά τη 



διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, τόνισε ότι το θέμα είναι διμερές και αναμένει λύση μέσω του διαλόγου, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.


Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο με τον υπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προαναγγέλλοντας μια νέα προσέγγιση και ένα νέο πρόσωπο της διπλωματίας των Σκοπίων, ζητώντας ανοιχτά την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας.

 Ο Έλληνας υπουργός, τότε, είχε επαναλάβει τις θέσεις της Ελλάδας, ότι πρέπει πρώτα να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος και τότε η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


Μάλιστα, όταν στις αρχές Ιουλίου ήρθε ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, δήλωσε ότι δεν αναμένει μια δραματική μεταστροφή των διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον. Στη συνέχεια συναντήθηκε με κρατικούς αξιωματούχους, αλλά δεν έφερε κάποια νέα πρόταση, τονίζοντας ωστόσο ότι η σκοπιανή πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη διαδικασία.


Ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα βρίσκεται στα Σκόπια και όπως ανακοίνωσε ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα συζητήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.


Οι αναλυτές ερμηνεύουν τις δραστηριότητες αυτές,  ως μια καλή αρχή για την επίλυση της διαφοράς,  που βαρύνει τις δύο χώρες πάνω από 20 χρόνια, επισημαίνει η σκοπιανή ‘Τέλμα’.
(telma.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr