Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Σπούτνικ: Ο Ζάεφ συζήτησε το νέο όνομα της χώρας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
Αύγουστος 3, 2017. 21:55

Στα παρασκήνια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Αδριατικής Χάρτας στην Ποντγκόριτσα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συζήτησε με την Αμερικανική Αντιπροσωπεία και συμφώνησε σε ένα νέο όνομα για τα Σκόπια, ώστε να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζάεφ ζήτησε από τους Αμερικανούς υποστήριξη για το δημοψήφισμα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος του κράτους, λόγω των φόβων ταραχών.


Πληροφορίες του ‘Sputnik’ αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ παρουσίασε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σε συνάντηση μαζί του – κεκλεισμένων των θυρών- την αλλαγή του ονόματος της χώρας του.


Ο Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες στην σκοπιανή αντιπροσωπεία, έκανε μερικές προτάσεις για το νέο όνομα. Θα μπορούσε να ονομασθεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας ως «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στις προτάσεις του Ζάεφ, οι Έλληνες, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν μπλοκάρει τα Σκόπια λόγω του ονόματος «Μακεδονία», στην πορεία τους προς το ΝΑΤΟ, συμφωνούν.


Ο Ζάεφ, όπως ανέφερε πηγή του Σπούτνικ, ζήτησε τη βοήθεια των Αμερικανών για την υλοποίηση του σχεδίου, επειδή οι πολίτες των Σκοπίων είναι αντίθετοι με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας του κράτους, αν και το διεθνές σύστημα έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’- FYROM.


Ο Αλεξάνταρ Μιτέφσκι, από το Κέντρο Έρευνας και Ανάλυσης των Σκοπίων, δήλωσε στο Σπούτνικ, ότι η είδηση έγινε γνωστή στα Σκόπια, αλλά δεν είναι θέση να το επιβεβαιώσει ή να το αρνηθεί.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ιστοσελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης, γράφει ότι ο Ζάεφ στην Ποντγκόριτσα είχε διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ,Μάικ Πενς, ο οποίος λέγεται ότι δήλωσε ότι τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ και ότι στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
(rs.sputniknews.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr