Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Το Κιρκούκ ψήφισε θετικά στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία των Κούρδων
Αύγουστος 29, 2017. 20:17

Το Συμβούλιο στο Κιρκούκ, μια εθνοτικά μικτή περιοχή του βόρειου Ιράκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης, ψήφισε την Τρίτη να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων, τον επόμενο μήνα.Η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη αντιτίθεται σθεναρά στο δημοψήφισμα του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο είναι μη δεσμευτικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ανεξαρτησία.


Το Κιρκούκ, μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία αποτελούμενη από Κούρδους, Άραβες και Τουρκμένους, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης, αλλά διεκδικείται από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.


Την Τρίτη, 22 από τους 24 παρόντες συμβούλους, στο 41-μελές Συμβούλιο του Κιρκούκ, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο σύμβουλος Χάλα Νουρ Εντίνε.

 Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Ναίμ Εντίνε Καρίμ, περιέγραψε την ψηφοφορία ως ‘ιστορικό γεγονός’.


Ωστόσο, εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, καταδίκασε την ψηφοφορία ως «παράνομη και αντισυνταγματική».


«Οι επαρχίες που δεν ανήκουν στην αυτόνομη περιοχή (του ιρακινού Κουρδιστάν) δεν μπορούν να επιβάλουν αποφάσεις χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το Κιρκούκ είναι μία από αυτές τις περιοχές», είπε ο Σαάντ αλ Χαντίτι.


Το σχέδιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχει επικριθεί από τη γειτονική Τουρκία και το Ιράν, τα οποία έχουν πληθυσμούς μεγάλων κουρδικών μειονοτήτων.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου του Κιρκούκ «είναι ένας άλλος κρίκος σε μια αλυσίδα λαθών» και «μια σοβαρή παραβίαση του ιρακινού συντάγματος».


Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ψηφοφορία μεταξύ των πέντε εκατομμυρίων ιρακινών Κούρδων, με ορισμένους να ζητούν την αναβολή της.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει το ίδιο αίτημα, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τη μάχη εναντίον της ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας του ISIS, υποσκάπτοντας εντάσεις μεταξύ των Κούρδων, Αράβων και Τουρκμένων.

(english.ahram.org.eg)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: