Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Σκόπια: Οι γλωσσολόγοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τις γλώσσες του κράτους
Αύγουστος 10, 2017. 21:02

«Το σχέδιο νόμου για τις γλώσσες, παραβιάζει το Σύνταγμα και από ό, τι έχει συμφωνηθεί με τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την προηγούμενη, με τις βιαστικές εγκρίσεις νόμων και ότι θα επιτύχει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες προς όφελος όλων».
Αυτό αναφέρουν οι γλωσσολόγοι και ακαδημαϊκοί πολίτες, που συμμετέχουν στο έργο του Ινστιτούτου της Σλαβικής γλώσσας «Κέρστε Μισίρκοφ» σε καταγγελία που υπέβαλαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, τη Γενική Γραμματεία και στο Κοινοβούλιο της χώρας.Οι γλωσσολόγοι θεωρούν προβληματικό τον τίτλο του νομοσχεδίου, 'περί γλωσσών',  ο οποίος στην πραγματικότητα δηλώνει ότι η σλαβική γλώσσα δεν είναι παρά μόνο μία από τις γλώσσες της χώρας.


Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο ομιλεί για επισημοποίηση γλωσσών που ομιλούνται στη χώρα, τουλάχιστον, από το 20 τοις εκατό των πολιτών, χωρίς να διευκρινίζει την κύρια γλώσσα.
(vecer.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr