Θετικά μηνύματα για την Κύπρο από την Shell





Αύγουστος 21,  2017: 15:28  


Γράφει ο  Ανδρέας Πιμπίσιης – Ο Φιλελεύθερος


 Το δυναμικό μπάσιμο που θέλει να κάνει ο ενεργειακός κολοσσός Σιέλ για το φυσικό αέριο της περιοχής αποτελούν θετικά μηνύματα για την Κύπρο.


Η ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία κοιτάζει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ και της Κύπρου για την εξεύρεση ποσοτήτων φυσικού αερίου το οποίο θα μεταφερθεί στα εργοστάσια υγροποίησης στην Αίγυπτο.

Με τα δεδομένα αυτά ενισχύεται από τη μια η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και από την άλλη δίνεται μεγαλύτερη ώθηση για τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η νέα εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική συνέχεια στην απόφαση της Αιγύπτου (όπως έγραψε ο «Φ») για να επιτραπεί σε εταιρείες της χώρας να προβαίνουν σε ιδιωτικές συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου. Κίνηση η οποία επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Σιέλ να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Αφροδίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ ο πετρελαϊκός κολοσσός Σιέλ αναζητεί λύσεις που θα της επιτρέψουν να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς τις αγορές «ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σ’ ένα σημαντικό ενεργειακό παραγωγικό κόμβο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα.

 Όπως γράφει το Μπλούμπεργκ «η Σιελ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά φυσικού αερίου ισραηλινό τεμάχιο Λεβιάθαν, να το συνενώσει με την παραγωγή του κυπριακού τεμαχίου Αφροδίτη, στο οποίο έχει μερίδιο 35%, και να το προωθεί σε σταθμό υγροποίησης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το όλο θέμα». 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως οι συζητήσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και ότι «κάποιες από τις ποσότητες φυσικού αερίου από το Αφροδίτη θα μπορούσαν να πουληθούν σε τοπικό επίπεδο».

Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται πως εάν γίνει ένας συνδυασμός της παραγωγής από τα τεμάχια, στα οποία εμπλέκονται μερικοί σημαντικοί επενδυτές, θα δημιουργούσε προοπτική βελτίωσης των οικονομικών των έργων».

Υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες Νόμπλ και Ντέλεκ αναζητούν διάφορες ευκαιρίες πώλησης του φυσικού αερίου καθώς έχουν ενώπιόν τους και ένα κόστος που αγγίζει τα 3,75 δισεκατομμύρια δολάρια. Γι’ αυτό, όπως σημειώνεται, μια συμφωνία με τη Σιέλ θα ενισχύσει ακόμα τις δυνατότητες και την παραγωγή.

Το Μπλούμπεργκ υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου από Κύπρο και Ισραήλ, μαζί με το τεράστιο τεμάχιο Ζορ και αποθέματα ανοικτά του Λιβάνου «μπορούν να δημιουργήσουν ένα κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου έξω από την πόρτα της Ευρώπης».