Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Έντι Ράμα: Καταργούνται τα σύνορα Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου
«Ράμα: Ας απομακρύνουμε τους διαχωριστικούς τοίχους- να ενοποιήσουμε τις πρεσβείες με το Κοσσυφοπέδιο»

Σεπτέμβριος 27, 2017. 15:42

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η κοινή συνεδρίαση της κυβέρνησης της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Νοεμβρίου.Ο Ράμα δήλωσε ότι κατά την κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων, το κύριο θέμα θα είναι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.


«Οι έλεγχοι θα είναι σπάνιοι και πολλοί ενδέχεται να μην ελέγχονται , όπως συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Θα είναι κοινά τα διπλώματα των σπουδών, η δυνατότητα εργασίας στους νέους και στις δύο πλευρές»., είπε ο Ράμα.


«Έχουμε μια πλήρη συμφωνία, στο ότι η αγορά μας πρέπει να οδηγηθεί στο μοντέλο της ενοποίησης, σε πείσμα όλων των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με μια περιφερειακή οικονομική ζώνη. Θέλω να τονίσω ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν όλες τις δυνατότητες  να καταστούν μοντέλο που προηγούνται ενός παραδείγματος,  για τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Ράμα στην Koha.net.


“Το λιμάνι του Δυρραχίου δεν είναι μόνο για την Αλβανία, αλλά και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, είναι το λιμάνι όπου θα ενοποιηθούν τα τελωνεία της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Είναι άδικο, ανέντιμο και παράλογο, οι αλβανοί επιχειρηματίες που φέρνουν αγαθά στο Κοσσυφοπέδιο, μέσω του λιμένα του Δυρραχίου να ελέγχονται δύο φορές. Συμφωνήσαμε να τελειώνουμε με το θέμα στη συνάντηση της 27ης Νοεμβρίου», τόνισε ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.


Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι  είναι άδικο και παράλογο να υπάρχουν ξεχωριστές διπλωματικές αντιπροσωπείες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω της διαδικασίας του Βερολίνου και του Ταμείου  για τα Δυτικά Βαλκάνια.


«Συμφωνήσαμε να θέσουμε τέρμα σε αδικαιολόγητα έξοδα για τη διατήρηση ξεχωριστών αντιπροσωπευτικών  προξενικών γραφείων», επεσήμανε ο Ράμα.


Ο Ράμα  είπε ότι η αλβανική διπλωματία θα είναι ο εγγυητής για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και της προσχώρησης του σε διεθνείς οργανισμούς.(Φωτό για το ίδιο θέμα από την gazetadita.al)

( Στοιχεία από  fmimages.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr