Σκόπια: Οι συναντήσεις Κοτζιά στη Νέα Υόρκη και οι δηλώσεις Κουμουτσάκου




«Κουμουτσάκος: Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι πριν από λίγες εβδομάδες, εδώ σε αυτή την αίθουσα, σε επίπεδο των ηγετών των κομμάτων,  επιβεβαιώθηκε
ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στο σημαντικό θέμα για Σκόπια και για όνομα»

Σεπτέμβριος 21, 2017. 21:17


Το όνομα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Νίκολα Ντιμίτροφ και του Νίκου Κοτζιά σε δείπνο εργασίας χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Αλλά ούτε το σκοπιανό υπουργείο, ούτε το ελληνικό  ανέφεραν λεπτομέρειες για τις συνομιλίες μεταξύ  των δύο υπουργών, σημειώνει η Sitel των Σκοπίων. 



Στο Twitter  μόνο δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της χθεσινής τρίτης ημέρας, από τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών,  στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


 Ο Κοτζιάς πριν από δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,  Αντώνιο Γκουτέρρες, όπου  μεταξύ των άλλων συζητήθηκε το ζήτημα της ονομασίας.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και τον αλυτρωτισμό.


Στην Αθήνα, ωστόσο, ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε και πάλι την ελληνική κυβέρνηση ότι στο ζήτημα του ονόματος δεν υπάρχει κοινή θέση και διερωτήθη για το ποιος έδωσε εντολή στον Κοτζιά να διαπραγματευθεί για τη διαφορά.


Χαρακτηριστική έκφραση του Κουμουτσάκου ήταν  ότι «στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στο σημαντικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων». 


«Μία η θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, επίσημη και εγγεγραμμένη, άλλη η θέση του Υπουργού Άμυνας. Και αναρωτιέμαι, γιατί υπάρχουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ και πρόσφατα στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών με ποια θέση θα διαπραγματευθεί; 

Υπάρχει εντολή διαπραγμάτευσης; 
Και αν υπάρχει διαπραγματευτική εντολή, ποια είναι;
Αυτή που πιστεύει αυτός ή αυτή που πιστεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας;» είπε ο Κουμουτσάκος στο ελληνικό κοινοβούλιο.


Πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Δυρράχιο, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι αναμένει  νέους ρυθμούς στις συνομιλίες και νέες προτάσεις από τον μεσολαβητή Νίμιτς, μέχρι το τέλος του έτους.
(sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr