Αλβανία: Έτος Σκεντέρμπεη με καταστραμμένο το μνημείο του




«Ειρωνία/ η κυβέρνηση ανακοινώνει το έτος Σκεντέρμπεη, αλλά ο τάφος του εθνικού ήρωα σε υποβάθμιση»

Σεπτέμβριος 16, 2017. 18:51

«Παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από  την κυβέρνηση το έτος Σκεντέρμπεη, ο τάφος του εθνικού ήρωα Γκιέργκι Καστριότι, στη Λέζα, οδεύει προς ερημοποίηση. Η οροφή του μνημείου είναι εντελώς καταστραμμένη και πεσμένη σε διάφορα σημεία, όπου υπάρχει καθίζηση, δημιουργώντας  έτσι υγρασία, ενώ ο τοίχος του μνημείου έχει ρωγμές σε ορισμένα σημεία του», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Ενώ ειδοποιήθηκαν για την κατάσταση  αυτή οι αρμόδιες υπηρεσίες , δεν έχει ακόμη ληφθεί η κατάλληλη προσοχή. Ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς λέει ότι σύντομα βάσει ενός σχεδίου θα επιδιορθωθεί το μνημείο και θα φωταγωγηθεί, αλλά τα προβλήματα χρηματοδότησης παραμένουν.


«Το μνημείο πρέπει να αποκατασταθεί και να δοθεί έμφαση στην αρχική του δομή του έτους 1440, απαιτείται αλλαγή της κάλυψής του από τα υλικά που έχει γιατί θεωρούνται καρκινογόνα, υπάρχει, επίσης, πολλή μεγάλη διάβρωση από τις βροχές», είπε ο Παουλίν Ζέφι.

 Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι από την κατασκευή του μνημείου, πριν από μερικά χρόνια, στον τάφο του Σκεντέρμπεη δεν έχει γίνει καμία συντήρηση.
(lapsi.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr