Η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στην Αφρίν χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας
Σεπτέμβριος 3, 2017. 21:45

Τούρκος εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν θα επιτεθεί στο συριακό κουρδικό καντόνι της Αφρίν, χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας, καθώς η Τουρκία και η Ρωσία έχουν υπογράψει διμερή στρατηγική συμφωνία για το καντόνι αυτό και το καντόνι του Ιντίλμπ, γράφει κουρδικό δημοσίευμα.Η Τουρκία οφείλει να συνεργασθεί με τη Ρωσία σε οποιαδήποτε διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο Μετίν Γκουρτσάν, αναφερόμενος στη δυνατότητα επίθεσης του τουρκικού στρατού στην Αφρίν.


«Στο Καντόνι της Αφρίν, ειδικά στην περιοχή του Τελ Ριφάτ, συνεχίζεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία και συγκέντρωση», δήλωσε ο Γκουρτσάν, «εάν οι Ρώσοι επιλέξουν να αποσυρθούν από εκεί, η πιθανότητα τουρκικής στρατιωτικής εισβολής αυξάνεται, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση.


«Υπάρχει μια σοβαρή στρατηγική διαπραγμάτευση μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, σχετικά με την τύχη των καντονιών Αφρίν και Ιντίλμπ.
 Η Τουρκία μπορεί να προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία στην Ιντίλμπ με τον διαχωρισμό των ριζοσπαστικών τζιχάντ ένοπλων ομάδων από συγκρατημένα στοιχεία της αντιπολίτευσης και μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή ανασυγκρότησης μετά τις συγκρούσεις στις σχέσεις της με τις ομάδες στην Ιντίλμπ.

Σε αντάλλαγμα για αυτό, ο Γκουρτσάν είπε ότι στα ‘Arab News’ ότι εάν η Μόσχα δώσει το πράσινο φως, η Άγκυρα μπορεί να προσπαθήσει να επεκτείνει τον έλεγχό της στα σύνορα της Συρίας στο τρίγωνο Τζαράμπλους- Αλ Μπάμπ- Αλ Ράι, αλλά μόνο σε περιορισμένο επιχειρησιακό επίπεδο.


«Η συγκατάθεση της Μόσχας είναι το κλειδί για αυτήν την επιχείρηση, διότι η Ρωσία έχει την υπεροχή του εναέριου χώρου στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Όσο υπάρχει ενεργή η ρωσική παρουσία στην περιοχή, μια επίθεση στην Αφρίν δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον», κατέληξε ο αναλυτής.
(kurdpress.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr