Η υπογεννητικότητα χτυπά και την Αλβανία




 «Η Αλβανία αποσυντίθεται. Τα φοβερά στοιχεία για την πληθυσμιακή κατάρρευση»

Σεπτέμβριος 9, 2017. 16:10

Τίρανα.

Με τον υπότιτλο «η αμερικανική πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού σκοτώνει τον αλβανικό πληθυσμό», το αλβανικό δημοσίευμα σημειώνει την επιδείνωση της μείωσης των γεννήσεων στην Αλβανία.



  Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «τόσο η Οθωμανική περίοδος, όσο και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ακόμη και τα 50 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν κατάφεραν να μειώσουν τον πληθυσμό της χώρας, όσο η μεταβατική κατάσταση μετά την μεταπολίτευση του 1990 και την αμερικάνικη πολιτική του οικογενειακού προγραμματισμού που θεωρήθηκε πρότυπο στην Αλβανία και οι συνέπειες επιδείνωσαν  τις γεννήσεις».



 Συνεχίζεται μάλιστα να επιδεινώνεται το φαινόμενο σύμφωνα με τους αριθμητικούς δείκτες και παρουσιάζεται η πραγματικότητα της συρρίκνωσης του αλβανικού πληθυσμού ταχύτερα από ό, τι προβλέπονταν.



Στια αρχές του 2017, ο πληθυσμός ήταν λιγότερος κατά οκτώ χιλιάδες ανθρώπους από τις προβλέψεις της INSTAT για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Η μείωση σε σύγκριση με τις προσδοκίες υπήρξε μοιραία για την ηλικιακή ομάδα 0-15 ετών, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά  10 χιλιάδες νέους από ότι αναμένονταν.


Σε αντίθεση, οι ηλικιωμένοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Οι Αλβανοί πάνω από 60 ετών φέτος είναι κατά 93 χιλιάδες περισσότεροι από ό, τι το 2011, όταν έγινε η τελευταία απογραφή.  Αυτή η ηλικιακή ομάδα κατέχει τώρα το 18,8% του συνολικού πληθυσμού από το 15,4% που ήταν το 2011.


Όλες αυτές οι επιρροές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι των 45 ετών. Σε έρευνα που έγινε το 2015, σχετικά με την εξέλιξη της απασχόλησης, διαπιστώθηκε ότι το 45% των εργαζομένων ήταν άνω των 50 ετών.


Μετά από μια δεκαετία, οι σημερινοί 50άρηδες θα συνταξιοδοτηθούν και το εργατικό δυναμικό θα  υποστεί σημαντική συρρίκνωση, καθιστώντας την οικονομία της χώρας να μην έχει πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν.


Η Εμίρα Γκαλάντζι, μία από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες στη χώρα στα θέματα δημογραφίας, λέει ότι αυτοί που χαράσσουν την πολιτική πρέπει να αναλάβουν δράση πριν είναι πολύ  αργά.


 Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναληφθούν πολιτικές για τη διευκόλυνση των συνθηκών  και το κόστος της προσχολικής εκπαίδευσης που επιβαρύνουν τον οικογενειακό 
 προϋπολογισμό, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι γεννήσεις, αλλά και δράσεις προς τους ηλικιωμένους, έτσι ώστε η δυνατότητα παραγωγής τους και προσφοράς στην κοινωνία να είναι δυνατή και μετά την απόσυρση από την εργασία τους.


Η Γκάλαντζι θα τονίσει ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι Αλβανοί ολοένα ακολουθούν το αμερικανικό μοντέλο που έχει ως αρχή «κάνω παιδιά, εφ’ όσον έχω λεφτά». Αυτό είναι ένα μέτρο αποθαρρυντικό για τους Αλβανούς στο να κάνουν παιδιά καθώς αναλογίζονται τα οικονομικά της οικογένειας τους.


Στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι  η ανάπτυξη πολιτικών κατά του περιορισμού της γονιμότητας, ώστε σταδιακά να καλυφθεί το κενό.


Τα στοιχεία αναφέρονται μετά τη σταθεροποίηση της μετανάστευσης, όταν τότε παρατηρήθηκε η πτώση των γεννήσεων στη χώρα.


Οι δείκτες του αλβανικού κράτους παρουσιάζουν για το 1960 ένα υψηλό ποσοστό γεννήσεων, που αντιστοιχούσε σε κάθε γυναίκα Αλβανίδα πάνω από πέντε παιδιά σε αναπαραγωγική ηλικία.



 Το 2014 ο δείκτης αυτός μειώθηκε σε 1,78 παιδιά ανά γυναίκα.
Ένα πρόσφατο γεγονός είναι η μέτρηση της INSTAT που δείχνει ότι ανά γυναίκα στην Αλβανία αντιστοιχεί, το 2016, με 1,54 παιδιά. Αυτό σημαίνει, όπως γράφει το δημοσίευμα, ότι από 100 γυναίκες γεννήθηκαν 154 παιδιά.


Μια σημαντική μείωση, που αποδίδεται στο φαινόμενο της ‘αμερικανικής πολιτικής του οικογενειακού προγραμματισμού’ που το κάθε ζευγάρι προβλέπει, τώρα πια,  τις επιπτώσεις, κυρίως οικονομικές, που θα προκύψουν από ένα νέο μέλος σε κάθε οικογένεια.
--

(gazetaimpakt.com)



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr