Αλβανός πολιτικός: Δεν υπάρχει βουλγαρική μειονότητα -«υπήρχε όμως μέχρι το 1945»…




Οκτώβριος 12, 2017. 21:11

Τίρανα.

Ως φιλελεύθερο νομοσχέδιο χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για  τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, ένα θέμα το οποίο σήμερα ήταν θέμα συζήτησης στο κοινοβούλιο.


«Με μια γενική εκτίμηση, είναι ένα πολύ καλός νόμος. Ο νόμος για πρώτη φορά καθιστά δυνατή μια διαφορετική αντίληψη για την κατάσταση των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Από αυτήν την άποψη, είναι ένας φιλελεύθερος νόμος διότι επεκτείνει το εύρος των μειονοτήτων στην Αλβανία».


Όμως, σύμφωνα με τον Πασκάλ Μίλο, το νομοσχέδιο έχει μια ανοησία καθώς καθορίζει  Σκοπιανή και Βουλγαρική μειονότητα, και  αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγκρουσης στις σχέσεις με τα Σκόπια.

Όπως είπε αναφορικά με τους 'Σλαβομακεδόνες'  και τους Βουλγάρους, υπάρχει μια σύγχιση.

«Στον κατάλογο των μειονοτήτων στην Αλβανία, έχουν προστεθεί 8 μειονότητες και ένατη η βουλγαρική μειονότητα. Θα πρέπει να είναι  ή ως « Σλαβομακεδονική» μειονότητα όπως χαρακτηρίζεται από το 1945 έως σήμερα ή βουλγαρική μειονότητα, όπως είχε θεωρηθεί πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


»Αυτό δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία βουλγαρική μειονότητα ξεχωριστή από τη σλαβομακεδονική στην ίδια περιοχή, στο ίδιο χωριό, είναι περιττός ο χαρακτηρισμός αυτός γιατί μπορεί να έρθουμε σε σύγκρουση με τους γείτοντες (Σκόπια). Οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να κρίνουν με πολύ μεγάλη ευθύνη», είπε Μίλο παραδεχόμενος ότι οι Βούλγαροι της Αλβανίας έχουν «αλλάξει» από το 1945 εθνικότητα και έγιναν «Σλαβομακεδόνες».


( Στοιχεία από την αλβανική ραδιοτηλεόραση - rtsh.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr