Κύπρος: Η Στέλλα Κυριακίδου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης



  Η εκλογή της  Στέλλας Κυριακίδου είναι το κύριο άρθρο του αγγλόφωνου αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων

 Οκτώβριος 10, 2017. 19:58

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελέγη την Τρίτη, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο Στρασβούργο τη Δευτέρα σε ειδική Ολομέλεια.


Η Κύπρια βουλευτής εξελέγη κατά τον τρίτο γύρο της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Μέρους της Συνόδου 2017 της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο, υπερισχύοντας με 132 ψήφους του ανθυποψηφίου της από τη Λιθουανία, Εμανουέλις Ζινγκέρις - επίσης από την ομάδα του ΕΛΚ - ο οποίος έλαβε 84 ψήφους.

Ο τέως Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Πέδρο Αγραμούντ παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή με επιστολή που απέστειλε προς τη Συνέλευση. Τη θέση του ανέλαβε προσωρινά ως Προεδρεύων του Σώματος, ο γηραιότερος Αντιπρόεδρος της ΚΣΣΕ, Ρότζερ Γκέιλ.
 
 
Η νέα Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) δήλωσε την Τρίτη ότι θα «εργαστεί ακούραστα και ανοιχτά κατά της διαφθοράς».
Η κ. Κυριακίδου είναι η 30η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ από το 1949, η πρώτη Κύπρια και η 3η γυναίκα που αναλαμβάνει το πόστο.


Μιλώντας ενώπιον του Σώματος, στο Στρασβούργο, η κ. Κυριακίδου είπε ότι η εκλογή της έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τυγχάνει αμφισβήτησης «η αξιοπιστία και η ακεραιότητά μας», οδηγώντας στη «συχνά λανθασμένη δημοσιότητα για το έργο που παράγεται σε αυτή τη Συνέλευση». Έκανε παράλληλα λόγο για αμφισβήτηση των αρχών της διαφάνειας και της ακεραιότητας των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


«Αυτές οι προκλήσεις και ευθύνες αφορούν όλους εμάς. Αλλά κυρίως εμένα, ως την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο αυτής της Συνέλευσης» είπε.


Ανέφερε εξάλλου ότι η απόφασή της να κατέλθει ως υποψήφια για το πόστο του Προέδρου πηγάζει από την «σταθερή πίστη μου προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και το πάθος μου να δουλεύω ακούραστα».


«Στους επόμενους μήνες η προτεραιότητά μου είναι να επιφέρω ηρεμία, συναίνεση, αξιοπιστία και ενότητα. Να εργαστώ ακούραστα και ανοιχτά κατά της διαφθοράς. Να ανεβάσω τον πήχη, ώστε όλοι να ακολουθούμε τις ίδιες αρχές και κώδικα δεοντολογίας» είπε.
 

Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, η κ. Κυριακίδου είπε ότι θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων, του Γενικού Γραμματέα και του προσωπικού του ΣτΕ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 


Η Στέλλα Κυριακίδου είναι η Επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στην ΚΣΣΕ και μέλος του ΕΛΚ.

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1956 στη Λευκωσία και σπούδασε ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Ρέντινγκ και Μάντσεστερ. Στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ήταν  υπεύθυνη Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής μεταξύ 1979 και 2006. Εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2006 και είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Εξωτερικών, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Στρατηγική κατά του Καρκίνου το 2016 και διοργάνωσε την πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2013.

Στη Συνέλευση διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και της Επιτροπής για την Ισότητα και εναντίον των Διακρίσεων. Συμμετείχε επίσης στην «Κοινοβουλευτική Συμμαχία κατά του Μίσους» και στην εκστρατεία του ΣτΕ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (2013-2015), ενώ ήταν γενική εισηγήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών την περίοδο 2013-2015.


Συγχαρητήρια από ΠτΔ, ΥΠΕΞ και ΔΗΣΥ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την κα Κυριακίδου μέσω twitter, αναφέροντας ότι η εκλογή αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα. Επιπρόσθετα, σε ανακοίνωση αναφέρει, «εκφράζω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου στην κα Στέλλα Κυριακίδου για την εκλογή της στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Η επιτυχία αυτή της Στέλλας Κυριακίδου τιμά την Κύπρο και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί επάξια και σε αυτά τα καθήκοντα και το έργο που αναλαμβάνει και θα συμβάλει τα μέγιστα στις επιτυχείς εργασίες της ΚΣΣΕ».


Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η εκλογή Κυριακίδου στην προεδρία της ΚΣΣΕ αποτελεί «αναγνώριση της συμβολής της στο έργο της Συνέλευσης, της ακεραιότητάς της και της δέσμευσή στις αξίες και αρχές του οργανισμού».


Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΞ συγχαίρει τον Νίκο Τορναρίτη, επικεφαλής της αποστολής της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΑΚΣ), ο οποίος εξελέγη την περασμένη εβδομάδα Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΑΚΣ, αναλαμβάνοντας κατά συνέπεια και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της ΑΚΣ.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρει την κα Κυριακίδου, για τη μεγάλη της επιτυχία, με την κάτωθι ανακοίνωση:


Θέλουμε να συγχαρούμε την Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και Βουλευτή Λευκωσίας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)


Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διεθνή επιτυχία, η οποία τιμά τόσο την Παράταξή μας όσο και την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας, με την Στέλλα Κυριακίδου, εξασφαλίζει μια τόσο σημαντική θέση σε διεθνές επίπεδο.
 

Θέλουμε να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην νέα Πρόεδρο της ΚΣΣΕ κάθε επιτυχία στο έργο της, έχοντας την βεβαιότητα ότι η Αντιπρόεδρος μας μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της συμβάλλοντας στην επιτυχία των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την χώρα μας.

Τα συγχαρητήρια τους έστειλαν, επίσης μέσω twitter, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.


Πηγή: philenews