ΥΠΕΞ Σκοπίων: Τα ζητήματα ταυτότητας θα παραμείνουν εκτός της διαπραγματευτικής διαδικασίας




Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Οκτώβριος 2, 2017. 19:12


Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, διέψευσε σήμερα την πληροφορία ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα αναφέρονται και στην ταυτότητα (ονομασία  του λαού των Σκοπίων).



«Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει,  τώρα σχεδιάζουμε το περίγραμμα σε ποιο επίπεδο, σε ποια μορφή θα αρχίσουν.
 Δεν είναι χρήσιμο να σχολιάσουμε σε κάτι που είπε ο κ. Κοτζιάς ή όχι. Ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ερωτηθεί προσωπικά για αυτό. Νομίζω ότι θέματα της ταυτότητας δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν  στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, διότι διαφορετικά, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ», είπε ο Ντιμίτροφ, προσθέτοντας ότι δεν είναι ιστορικά σωστό να αμφισβητείται η ταυτότητα ενός γείτονα που δεν είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα αυτό συχνά αποφεύγεται να λέγεται στο λαό, αλλά η πολιτική υπονοείται ως ανάληψη ευθύνης, καθώς αυτή φέρει την ευθύνη για την αποτυχία επίλυσης των προβλημάτων και των χαμένων ευκαιριών.


Όσον αφορά τις πληροφορίες για την αναθεώρηση της ιστορίας, ειδικά στο μέρος που αφορά τους πρόσφυγες  από την «Μακεδονία του Αιγαίου», ο Ντιμίτροφ είπε ότι εάν θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών,  θα πρέπει να ρωτήσετε  τους ιστορικούς πως μας βλέπουν οι Έλληνες και αντίστροφα. 


Για την επερχόμενη περιφερειακή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της  Αλβανία και της Βουλγαρίας, ο Ντιμίτροφ δήλωσε ότι η συζήτηση θα εστιασθεί στην ενεργειακή, οικονομική και περιφερειακή συνεργασία.
(meta.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr