Αλβανία: Διαμαρτυρία Σκοπιανών για αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας






Οκτώβριος 13, 2017. 20:20

Το κόμμα που πρόσκειται στους Σλάβους των Σκοπίων «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», που είναι το μοναδικό στην Αλβανία που υπερασπίζεται τους Σλάβους που ιδεολογικά αισθάνονται πλησιέστερα με τους Σκοπιανούς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση από τη νομοθετική επιτροπή του αλβανικού κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.




Συγχρόνως, όμως, είναι βαθύτατα πικραμένο και διαμαρτύρεται  για την ένταξη στο σχετικό νόμο και της βουλγαρικής μειονότητας, μετά από τις απειλές της Βουλγαρίας ότι θα προβάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Η αναγνώριση της «ανύπαρκτης» βουλγαρικής μειονότητας «στις περιοχές της Πρέσπας, του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρα, οι οποίες κατοικούνται από Σλάβους προσκείμενους στα Σκόπια, θεωρείται σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου,  της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, γενοκτονία σε βάρος του σλαβικού λαού και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανακοίνωσε το κόμμα των Σλάβο- Σκοπιανών. 


Μάλιστα,  ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Σλάβων της Αλβανίας, Βασίλ Στεργιόφσκι δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης της Κορυτσάς ότι σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα και τια απογραφές στην Αλβανία δεν υπάρχει σήμερα βουλγαρική μειονότητα. «Η μειονότητα αυτή υπάρχει μόνο στο μυαλό των αξιωματούχων της Βουλγαρίας», είπε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα πάντως με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μϊλο, οι Βούλγαροι της Αλβανίας, οι οποίοι δηλώνονταν ως Βούλγαροι έως το 1945, κατόπιν όταν δημιουργήθηκε  από τον Τίτο η γιουγκοσλαβική ‘Μακεδονία’, οι Βούλγαροι της Αλβανίας άρχισαν να αυτοπροσδιορίζονται ως ‘Σλάβομακεδόνες’ και την τελευταία δεκαετία με την άνοδο του Γκρούεφσκι στην εξουσία των Σκοπίων, μεταλλάχθηκαν σε ‘-Μακεδόνες’ – χωρίς το 'Σλάβο'- 


(Στοιχεία από bgr.news-front.info, rtsh.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr