Η τετραμερής συνάντηση στο Ευξείνογκραντ: Δεν υπάρχουν μεγάλοι στα Βαλκάνια, όλοι είμαστε ίσοι




Οκτώβριος 3, 2017. 21:13

Ευξείνογραντ -Βάρνα.

Στα Βαλκάνια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι, αλλά ότι όλοι είμαστε ίσοι. Εδώ στην περιοχή πρέπει να υπάρχει ειρήνη και ευημερία.



Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στη Βάρνα.


Ο Μπορίσοφ είναι ο οικοδεσπότης της τετραμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Ρουμανίας Μιχάι Τούντοσε, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς που πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ευξείνογκραντ.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρία τόνισε τη σημασία της επικείμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2018.

Μπορίσοφ: Στα Βαλκάνια δεν υπάρχουν μεγάλοι, όλοι είμαστε ίσοι

«Η θέση μας είναι να βοηθήσουμε την ΕΕ να μην σκέφτεται για την περιοχή μας και να μην δημιουργεί προβλήματα. Μετά από απώλειες που έχουμε βιώσει αναζητούμε την ανακωχή. Με τον τρόπο αυτόν σηματοδοτούμε ότι υπάρχουν υπεύθυνοι, απαιτητικοί  ειρηνευτές στην περιοχή αυτή, αφήνοντας πίσω εκείνο που μας εμποδίζει για να οικοδομήσουμε την ευημερία», είπε.


Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι η φυσική θέση της Σερβίας είναι στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο μια χώρα δεν μπορεί να αντέξει έξω από την ΕΕ. «Για αυτό όλοι εργαζόμαστε για τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και ότι αυτό το επιταχύνει. Θα είναι υπέρ της ασφάλειας στα Βαλκάνια και στον κόσμο», δήλωσε ο Μπορίσοφ.


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς συμφώνησε με τον Μπορίσοφ ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ σημαντική. Τόνισε τη σημασία της σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, η  οποία αναγνωρίζεται ως ζωτικής σημασίας για τη Σερβία.


Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μιχάι Τουντόσε, ο οποίος είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Μπορίσοφ για το νέο σημείο ελέγχου που άνοιξε στα σύνορά τους, δήλωσε ότι « είναι πολύ σημαντική η ευρεία συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Ελλάδας».


Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε: «Δεν συνορεύουμε με την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι μαζί της και νοιώθουμε τους Έλληνες κοντά. Όλοι είμαστε μέρος των Βαλκανίων, έχουμε το ίδιο οικονομικό και στρατηγικό ενδιαφέρον, ενδιαφερόμαστε για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ», είπε.


Οι τέσσερις χώρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βουλγαρική πρωτοβουλία για συνάντηση κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο της επικείμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Ο Τσίπρας επικεντρώθηκε στη συνεργασία των τεσσάρων κρατών στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της ασφάλειας.


«Εάν υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα για τα οποία μιλάμε, θα αλλάξει ο ορίζοντας και θα δώσει ακόμη μια διεύρυνση στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Όπως ανακοινώθηκε η επόμενη συνάντηση των τεσσάρων θα γίνει στο Βελιγράδι.


(Στοιχεία από BGNES)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr