Νίκο, δεν 'τα χώνουμε' στη μουσική, στο σουβλάκι και τους Έλληνες, αλλά μάλλον σε ‘γείτονες’ σαν εσένα




Οκτώβριος 7, 2017. 20:12

«Ζούμε το παράδοξο να ξυπνάμε το πρωί με ελληνική μουσική και να κινούμαστε λίγο γεμάτοι ζωντάνια κι ενέργεια και μετά να μας τα χώνουν... Να βγαίνουν να πίνουν ένα καφέ με ένα σουβλάκι φτιαγμένο αλά ελληνικά και μετά να μας τα ξαναχώνουν. Υπάρχει μια παραδοξολογία», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς  για τους Αλβανούς, σε ερώτηση του Star κατά τη διυπουργική  συνάντηση της Θεσσαλονίκης.



«Οι Έλληνες όπως ο Νίκος ξυπνάει με τους φίλους του από το θόρυβο που κάνουν οι Αλβανοί, καθώς δουλεύουν καθαρίζοντας ένα διαμέρισμα, τρώνε  ένα σουβλάκι εκεί που εργάζονται οι Αλβανοί... και πώς να τον πιστέψει, μετά,  ένα αλβανάκι  που μεγάλωσε εκεί και ένοιωθε την προσβολή!».


Αυτή θα ήταν η σύντομη απάντηση που θα έδινα στον υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο οποίος περιστασιακά εξέφρασε την πικρία του, διακριτικά και οριακά.


Ίσως με την πρώτη ματιά να φαίνεται σαν κάτι μικρό και άσχετο, αλλά το γεγονός ότι ο  γείτονας διπλωμάτης «σπέρνει» αυτά τα στερεότυπα στους πολίτες της χώρας του και πέραν αυτής, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για κάθε παράβαση ένοχοι είναι οι Αλβανοί.


Πιο κάτω θα πω του υπουργού  κ. Κοτζιά ποια είναι αυτά  που  δεν ντροπιάζουν τους Αλβανούς: 


«Δεν ‘τα χώνουμε’ για τη μουσική, το φαγητό ή τους Έλληνες. Μόνο σε εκείνους τους γείτονες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να καταργήσουν την εμπόλεμη κατάσταση, αφήνοντας τη χώρα μας σε συνεχή απειλή».


«Δεν ‘τα χώνουμε’  παρά σε εκείνους τους γείτονες που ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν το παρελθόν μας, την ιστορία μας και κατά συνέπεια προσπαθούν να την παραμορφώσουν».


«Αλλά ‘τα χώνουμε’ στους γείτονες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ζητήσει συγνώμη για την αιματηρή ‘γενοκτονία’ των τσάμηδων, όπου  περίπου τρεις χιλιάδες σκοτώθηκαν  και άλλοι 25 χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τα σπίτι τους.


« ‘Τα χώνουμε’ στους γείτονες  που κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της τσαμουριάς, διαμαρτύρονται και τιμωρούν με την έκδοση τελεσιγράφου «Persona non grata».


«’Τα χώνουμε’ στους γείτονες που διαμαρτυρήθηκαν για τις δύο πέτρες που φέραμε στα Τίρανα από την ‘τσαμουριά’ ως σύμβολο για αυτά τα εδάφη.


«’Τα χώνουμε’ στους γείτονες που αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο ως ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα (αν και αυτό είναι άλλο θέμα)».


‘Τα χώνουμε’ στους γείτονες κάθε φορά που ρίχνεται  ένα θέμα για συζήτηση σχετικά με την προέλευση των εδαφών μας, δεν θα ξεχάσουν να μας φέρουν τις εθνικιστικές ορέξεις τους για τη Βόρεια Ήπειρο.


Δεν μισούμε, ούτε καταριόμαστε ούτε τιμωρούμε τους Έλληνες. 

Σεβόμαστε  την Ελλάδα, ως χώρα και ως λαό, όχι μόνο επειδή εμπιστευόμαστε τις ζωές τουλάχιστον 800 χιλιάδων αδελφών μας αλλά γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε χωρίς τις πληγές του παρελθόντος.


Μια παλιά παροιμία  λέει «δάσος χωρίς χοίρους δεν υπάρχει» και το σχετίζω με τα ‘πολιτικά ζώα’ της Αθήνας και των Τιράνων που έχουν ενσωματώσει το τεχνητό μίσος.


Είναι καιρός, αντί των εθνικιστικών δηλώσεων που αναδεικνύουν τα στερεότυπα του παρελθόντος, να επισημαίνεται η ειρήνη και η αρμονία που είναι οι κύριοι καταλύτες για την πρόοδο.


Ο κατάλογος των πολιτικών αμαρτιών είναι πολύ μεγάλος.


Θα γυρίσουμε πάλι στην Ελλάδα, θα χαλαρώσουμε με τους γείτονες ακούγοντας την όμορφη μουσική τους και τελικά θα ‘στιγματίσουμε’ εκείνους τους ανθρώπους που ως δουλειά τους έχουν να χύνουν το μίσος στους Αλβανούς.


Υστερόγραφο.

Προσωπικά έχω περάσει μια όμορφη παιδική ηλικία στην Ελλάδα και ανυπομονώ να συναντήσω κάποιους παλιούς φίλους τα Χριστούγεννα, με τους οποίους διατηρώ αξέχαστες αναμνήσεις.

Andrea Danglli


(Στοιχεία από 27.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr