Γκρεμίζουν οικίες Ελλήνων στη Χιμάρα: Η αντιπολίτευση της Ελλάδας ζητά από την αλβανική κυβέρνηση άμεση παύση των ενεργειών αυτών




Οκτώβριος 31, 2017. 18:01

Χιμάρα.

Από νωρίς το πρωί σήμερα,  εκατοντάδες αστυνομικοί, πολιόρκησαν γειτονιές της Χιμάρας, προκειμένου να κατεδαφίσουν οικίες και περιουσίες που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα.



Τα κοινωνικά δίκτυα των  Ελλήνων της Χιμάρας έχουν ανάψει από το πρωί, παρουσιάζοντας βίντεο που δείχνουν τις κατεδαφίσεις των οικιών της ελληνικής μειονότητας, την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών που έχουν κάνει κλοιό γύρω από την περιοχή των κατεδαφίσεων και τις οργισμένες αντιδράσεις των  Ελλήνων της Χιμάρας και διαδηλώσεις ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο.


Η αλβανική ‘Lapsi’ γράφοντας για το θέμα αυτό σημειώνει ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα,  σε δελτίο τύπου της που υπογράφεται από τον επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων, Γιώργο  Κουμουτσάκο, ζητά από την κυβέρνηση των Τιράνων να σταματήσει κάθε ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που ζει στη Χιμάρα.


Απευθύνεται, μάλιστα, στην κυβέρνηση Τσίπρα, από την οποία ζητά άμεσα ανταπόκριση στην προστασία της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα. Η ελληνική αντιπολίτευση προτείνει στην Αθήνα να ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες για τη Χιμάρα πριν από την έναρξη των διμερών συνομιλιών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.


Χθες, Δευτέρα, η Εθνική Επιθεώρηση της Εδαφικής Άμυνας, έχει μεταβεί στη Χιμάρα συνοδεία εκατοντάδων αστυνομικών για να καταστεί δυνατή η κατεδάφιση πολλών οικιών.


Αυτό έχει ως συνέπεια τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών τους. Σήμερα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε, επίσης, μεγάλη διαμαρτυρία στη Χιμάρα, ένας από τους διαδηλωτές προσπάθησε να κάψει ένα αυτοκίνητο που μετέφερε  αέριο.


Η καταστροφή της ακίνητης περιουσίας  των κατοίκων της ελληνικής μειονότητα, έχει δημιουργήσει εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Ελλάδας.


Βίντεο στο Facebook από τη Χιμάρα:




(Στοιχεία από Facebook,  lapsi.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr