Πρωθυπουργός Βουλγαρίας, για βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία: Κάναμε εξαιρετική διπλωματική δουλειά




Οκτώβριος 14, 2017. 21:32

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 104 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 1 αποχή το νόμο περί των μειονοτήτων στη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία στους Αλβανούς πολίτες που αισθάνονται Βούλγαροι να αναγνωρισθούν ως μειοψηφία μεταξύ των άλλων οκτώ μειονοτικών οντοτήτων.



Έτσι, σύμφωνα με το νέο νόμο, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Fokus, οι μειονότητες στην Αλβανία είναι η ελληνική, η «μακεδονική» των Σλάβων των Σκοπίων, η βλάχικη/ της Ρουμανίας,  οι Ρομά, οι Γύφτοι, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.


Στις 10 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος (Σοσιαλιστικού) και του αντιπολιτευόμενου (Δημοκρατικού) ενέκριναν τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τις μειονότητες με την προσθήκη της «βουλγαρικής».


Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, , πρώτος από τους Βούλγαρους πολιτικούς, ανακοίνωσε στο Facebook τα νέα. «Έχουμε κάνει εξαιρετική διπλωματική προσπάθεια για να φθάσουμε σε αυτήν την επιτυχία και την προστασία των δικαιωμάτων  των Βουλγάρων που ήταν μέρος του σχηματισμού του έθνους μας, αλλά παραμένουν εκτός των σημερινών συνόρων μας», έγραψε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που τήρησε την υπόσχεσή του ότι η χώρα του δεν θα παραβιάσει τα συμφέροντα της βουλγαρικής κοινότητας.


«Η Βουλγαρία θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας, στην οποία βλέπουμε έναν αληθινό συνεργάτη και στενό μας φίλο», έγραψε ο πρωθυπουργός της  Βουλγαρίας.


(Στοιχεία από focus-news.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr