Σκόπια- Εμπειρογνώμονες: Απαραίτητη η εθνική συναίνεση για το όνομα με την Ελλάδα




Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Οκτώβριος 18, 2017. 20:05

Σκόπια.


Η πολιτική νομιμοποίηση του SDSM που κέρδισε στις δημοτικές εκλογές, δίνει την ευχέρεια στην  κυβέρνησης να κινηθεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά κάθε σοβαρό βήμα προς τη διαφορά με την Ελλάδα, είναι απαραίτητη η εθνική συναίνεση, σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές.



Είναι αλήθεια ότι ο Ζάεφ έχει τώρα την τελική ευθύνη και θα πρέπει να αρχίσει την επίλυση της διαφοράς του ονόματος, αλλά πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με την αντιπολίτευση, δήλωσε ο διπλωμάτης και πρώην πρέσβης των Σκοπίων σε πολλές χώρες, Γκιόργκε Φιλίποφ.


«…είπαμε ότι τα ζητήματα της ταυτότητας δεν πρέπει εδώ να ληφθούν υπόψη, διότι η συμφωνία που έχουμε με τη άλλη πλευρά, αναφέρει μόνο, ότι θα πρέπει να μιλήσουμε για τη διαφορά που σχετίζεται με το όνομα», είπε ο Φιλίποφ.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπεκίμ Κάντριου, είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θετικό κλίμα που θα βοηθήσει να ξεπερασθεί η επί δύο δεκαετίες μακρά διαμάχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσα λύση.


«Τόσο οι διεθνείς όσο και οι εσωτερικές συνθήκες  ευνοούν τη χώρα μας στη διαφορά με την Ελλάδα, προφανώς επειδή υπάρχει προσέγγιση με σοβαρότητα και ειλικρίνεια από την κυβέρνηση μας για να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα…», δήλωσε ο Μπεκίμ Κάντριου, καθηγητής πανεπιστημίου.


Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε χθες ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του έδωσαν πρόσθετο θάρρος για την υπέρβαση της διαφωνίας του ονόματος. Κάλεσε επίσης,  την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Μέχρι στιγμής, το VMRO-DPMNE και το SDSM έχει την ίδια στάση, στην αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, αφού πρώτα κηρυχθεί για το θέμα αυτό δημοψήφισμα.


(Στοιχεία από alsat-m.tv)


https://www.youtube.com/watch?v=ygK-muUFEB4
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr