Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Κύπρος: «Λύση με τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης δεν μπορεί να υπάρξει»

Οκτώβριος 8, 2017. 21:34


Οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι σαφείς ότι «λύση με τουρκικές εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε και λύση με μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων», τόνισε το Σάββατο ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, εκφωνώντας επικήδειο λόγο στην κηδεία του Κυριάκου Αριστοδήμου, φονευθέντος το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες, γνωρίζουμε και τις τουρκικές επιδιώξεις που έγιναν περισσότερο έκδηλες από ποτέ άλλοτε, στην πρόσφατη διάσκεψη για την Κύπρο του Κραν Μοντανά στην Ελβετία».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων του 1960, επιμένει στην εσαεί διατήρηση στρατευμάτων της και επιμένει στους σχεδιασμούς της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου ώστε να αποκομίσει γεωστρατηγικά και άλλα οφέλη από την ευρύτερη περιοχή».

 Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «παραμερίζοντας τα προσωπικά πάθη και τις έριδες και όσα άλλα επηρέασαν κατά τρόπο απαράδεκτο την ιστορική μας διαδρομή, οφείλουμε σε πνεύμα ενότητας και συναίνεσης να εντείνουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας».

Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο, ο Επίτροπος Προεδρίας, είπε ότι «μας συγκλονίζουν και μας προκαλούν πόνο όλες οι περιπτώσεις των αγνοουμένων μας η μνήμη των οποίων μας παραπέμπει στη σκληρή πραγματικότητα που έζησε η πατρίδα μας με την πατριδοκτόνο συνωμοσία που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου και άνοιξε τις κερκόπορτες για να ακολουθήσει αμέσως μετά η καταστροφή με την τουρκική εισβολή».

 Σημείωσε ότι χιλιάδες ήταν τα θύματα, νεκροί, τραυματίες, εκτοπισμένοι, πιο τραγική όμως πτυχή, είναι αυτή των αγνοουμένων, χίλιοι τόσοι εκ των οποίων εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται «με την κατοχική δύναμη να αρνείται να επιδείξει τη δέουσα συνεργασία για τη διακρίβωση και της δικής τους τύχης, ως εάν οι ευθύνες που έχει μπορεί να αποκρυβούν ή να ξεχαστούν με την πάροδο του χρόνου».

 Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην οφειλή της κατοχικής δύναμης «να ανταποκριθεί στη δίκαιη απαίτηση της πλευράς μας, που είναι και απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επιτρέψει, δηλαδή, χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, πρέπει, επίσης, «να επιτρέψει την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων».

«Οφείλει, ακόμα, να δώσει στοιχεία για τη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, που παραμένουν άγνωστοι, γεγονός που καταγράφεται ως διπλό και μεγαλύτερο ακόμη έγκλημα», είπε ο κ. Φωτίου.

Καταλήγοντας, και αναφερόμενος στον φονευθέντα της τουρκικής εισβολής, Κυριάκο Αριστοδήμου, είπε ότι «έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

(bestnewscy.com)