Σκόπια: Ο Καμμένος δεν θέλει το «Μακεδονία» σε ένα νέο όνομα




Οκτώβριος 28, 2017. 20:09

Με πρωτοβουλία για δημοψήφισμα και συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό την αιγίδα του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, για το όνομα, παρουσιάσθηκε ο επικεφαλής του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνς», Πάνος Καμμένος, εταίρος του συνασπισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Η δήλωση αυτή- συνεχίζει-  από τον υπουργό Άμυνας Καμμένο, έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε νωρίτερα ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια πιθανή λύση με ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού και τη λέξη Μακεδονία.


Ο Καμμένος καθώς έλαβε ένα βραβείο από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, είπε ότι «φαίνεται να προσεγγίζουμε στη λύση του ονόματος» και ότι το κόμμα του δεν θα αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία.


«Θέλω να διευκρινίσω, όχι ως υπουργός Άμυνας και μέλος της κυβέρνησης, αλλά ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ότι ποτέ δεν θα δεχθούμε  τον ελληνικό όρο ‘Μακεδονία’ σε οποιαδήποτε λύση που να προταθεί με τη φωνή μας και τη συγκατάθεση. Κάθε τέτοια λύση,  εκτός από την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, όπου ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει», είπε ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», σημειώνει το δημοσίευμα.


Προσθέτει: 


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου είπε ότι το όνομα αποτελείται από τέσσερις πλευρές και ότι μόνο στις δύο πρώτες έχει εντολή ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ενώ στα άλλα θέματα που περιλαμβάνουν  την έκταση και του τρόπου της χρήσης του όρου ‘Μακεδονία’, αλλά και λέξεις που προέρχονται από το ουσιαστικό, θα πρέπει να γίνει συμφωνία με την πΓΔΜ. 


Ο πρώην επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των Σκοπίων στην Αθήνα, Λιούπτσο Αρσόφσκι,  μιλώντας στην TV24 είπε ότι οι συζητήσεις μέχρι στιγμής ξεκινούν από το πλαίσιο των συμφωνιών με την Ελλάδα, δηλαδή στο  ζήτημα της ονομασίας και μόνο.


Ωστόσο ο Καμμένος στις δηλώσεις του είπε ότι ο αγώνας για τον όρο Μακεδονία αποσκοπεί στον υποτιθέμενο κίνδυνο της ταυτότητας στου ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας.


«Μία και μόνο είναι η Μακεδονία, η ελληνική Μακεδονία ανέκαθεν, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έγινε στόχος της σλαβικής απειλής. Ο στόχος δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και η εδαφική ακεραιότητα και το χειρότερο η σλαβοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας, δηλαδή του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.


Οι εμπειρογνώμονες στο θέμα της ονομασίας, επισημαίνουν ότι η έλλειψη μια θέσης στην ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα του ονόματος, θα δυσκολέψει στο να βρεθεί μια τελική λύση, σημειώνεται.



(Στοιχεία από Republika online-republika.mk)



Βίντεο από TV Sitel
https://www.youtube.com/watch?v=JQc9eBqEIIw





--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr