Κύπρος: Ανασκαφή στην Αθαλάσσα για εντοπισμό 31 πεσόντων του 1974




Νοέμβριος 1, 2017. 20:35

Στις 20 του Ιούλη του 1974 η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε το Νοσοκομείο Αθαλάσσας. 

Στον κρατήρα που άφησε πίσω της η βόμβα, είναι θαμμένοι για 43 τώρα χρόνια 31 συνάνθρωποι  μας. Οι 28 είναι Ελληνοκύπριοι και οι 3 Τουρκοκύπριοι. 


Ανάμεσά τους και επτά γυναίκες, λένε οι μαρτυρίες. Άλλα δύο άτομα, ένας νοσηλευτής και ένας στρατιώτης μεταφέρθηκαν αλλού και τάφηκαν από τότε, στη διάρκεια κανονικής κηδείας.


Στο χώρο αυτό βρίσκεται κτισμένο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η ακριβής τοποθεσία όπου σήμερα άρχισαν οι εκταφές, είναι κοντά στους χώρους των πλυντηρίων.

Η ύπαρξη οστών διαφάνηκε μέσω αρχικής διερευνητικής εκταφής. Σήμερα άρχισε η διαδικασία που μπορεί να πάρει έως και 4 εβδομάδες. Τα οστά είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό. Το χώρο επισκέφθηκε το πρωί ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου ο  οποίος ενημερώθηκε από τον Ξενοφώντα Καλλή και τους συνεργάτες του, για τα βήματα που θα ακολουθηθούν.

 Ο κ. Καλλής είναι ο συντονιστής της εκσκαφής, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών, και ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τόσες λεπτομέρειες για την τραγική αυτή πτυχή του Κυπριακού.


Ο κ. Φωτίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ακόμη μια δύσκολη εκταφή, εξηγώντας ότι μετά την διερευνητική εκταφή στο χώρο, οι επιστήμονες είναι έτοιμοι, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα  προστασίας λόγω του ότι έχει εντοπιστεί αμίαντος στην περιοχή, να ξεκινήσουν τη διαδικασία για εντοπισμό των οστών.



«Είναι δύσκολη εκταφή και γι' αυτό και υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, ο κ. Καλλής ηγείται αυτής της επιστημονικής ομάδας που αποτελείται από πολλές υπηρεσίες του κράτους και ξένους επιστήμονες, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να φέρουν εις πέρας με επιτυχία και αυτή την εκταφή, όπως  και άλλες εκταφές, αυτή του Νοράτλας, του Φαέθων και αυτή των ομαδικών τάφων στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης», ανέφερε.


Ο Επίτροπος είπε η εκταφή αποτελεί ηθική υποχρέωση προς τους συγγενείς. «Πραγματικά είναι ντροπή γιατί καθυστερήσαμε σαράντα τρία χρόνια, για σαράντα τρία χρόνια υπάρχουν θαμμένοι εδώ συμπατριώτες μας, έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο πριν αυτή η εκταφή, είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να δώσουμε εξηγήσεις, να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς, πάνω από όλα όμως να δώσουμε τα ταυτοποιημένα οστά για να γίνουν οι ταφές με τις χριστιανικές μας παραδόσεις», ανέφερε.


Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχουν θαμμένοι και τρεις Τ/κ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν έρθει σε επαφή με τις οικογένειές τους και θα τους ενημερώνουν για τις εξελίξεις.


Απηύθυνε επίσης έκκληση προς όλους να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί στην περιοχή λαμβάνονται αυστηρά μέτρα λόγω του αμιάντου.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργασίες εκταφής μπορεί να πάρουν δύο, τρεις ή και τέσσερις εβδομάδες, αναλόγως του βαθμούς δυσκολίας που ακόμη δεν είναι γνωστός.


Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ