Σκόπια: «Ο όρος φασιστική Βουλγαρία πρέπει να αφαιρεθεί από τα βιβλία μας;»







Νοέμβριος 18, 2017. 14:55

Σκόπια.

«Θα πρέπει να αποφευχθούν κάποιες σκληρότερες λέξεις για την ιστορία που σχετίζεται με τη Βουλγαρία  στα βιβλία μας, αλλά δεν πρέπει ένα ιστορικό γεγονός να το αρνούμαστε ή να το υποτιμούμε», δήλωσε ο καθηγητής Ηλίγια Ατσέφσκι.


Η δήλωση ήρθε ως αντίδραση στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είπε ότι ο όρος 'φασιστική Βουλγαρία' πρέπει να αφαιρεθεί από τα βιβλία, διότι κατά κάποιο τρόπο αποτελεί προσβολή στον ανατολικό μας γείτονα.


Σύμφωνα με τον Ατσέφσκι τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να αγνοούνται και δεν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι προκειμένου να αναζωογονηθούν οι σχέσεις των δύο λαών.


«Αυτά είναι ευαίσθητα θέματα, ειδικά όταν πρόκειται για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Σε περίπτωση που υπάρχει ένα ιστορικό γεγονός, εμείς δεν πρέπει να το αμελούμε.


 Αυτός που θα γράψει μια ιστορία, είναι καλό να δει πως την ερμηνεύουν οι άλλες χώρες, όπως η Σερβία, η Ελλάδα, η Αλβανία.


Εάν στα σχολικά τους βιβλία αναφέρουν ότι οι Βούλγαροι – μιλώ μεταφορικά τώρα- είχαν άλλο σκοπό και όχι καταλάβουν την Βαρντάρσκα Μπανόβινα, στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, όπως  γράφουμε εμείς,  τότε η δική μας αναφορά θα ήταν αντιπαραγωγική και θα υπήρχε προκατάληψη».


Ο ίδιος πιστεύει ότι η συμφωνία σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή, διότι διαφορετικά θα υπάρξουν μεγάλες συνέπειες στη χώρα.


Ο Ατσέφσκι είπε ότι από τη μία πλευρά βρίσκονται οι εσωτερικές συγκρούσεις στη χώρα και από την άλλη ο φόβος για παρακώλυση των διαδικασιών ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ από τη Βουλγαρία.


«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην προκαλέσουμε εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας, κάποια πράγματα πρέπει να διευθετηθούν αλλά με μετριότητα, για να έχουμε κάποιο όφελος», είπε ο Ατσέφσκι.


Ο καθηγητής κοινωνιολογίας  θεωρεί ότι κάθε βίαιη απαίτηση της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τους στόχους που έχει, θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις και περαιτέρω διαίρεση του λαού.


Πιστεύει, επίσης, ότι  η υιοθέτηση του τσάρου Σαμουήλ από τους Βουλγάρους, μπορεί να δικαιολογηθεί από τους Σλάβους των Σκοπίων, δηλαδή, «να κατανοήσουν ότι  η Βουλγαρία έχει το δικαίωμα να θεωρεί δικό της τον Σαμουήλ, όπως έχουμε και μείς δικαίωμα να τον θεωρούμε δικό μας".

 
Ο Ατσέφσκι πιστεύει ότι είναι δύσκολο να καθορισθεί εάν τα Σκόπια θα χάσουν ή θα κερδίσουν από τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να μην δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας.


«Εάν συμβεί αυτό θα έχουμε περισσότερη ζημία από όφελος», τόνισε προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν είναι εάν θα ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τη συμφωνία και τα παραλειπόμενά της να μην αμφισβητηθούν ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα και η ταυτότητα του κράτους» [να μην αφομοιωθεί, δηλαδή, από η Βουλγαρία].


Ερωτηθείς εάν η συμφωνία με τη Βουλγαρία ενδέχεται να διαταράξει την ταυτότητα του κράτους ως ‘μακεδονικό’, ο Ατσέφσκι είπε  ότι δεν μπορεί να πει κάτι συγκεκριμένο, αλλά «υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δηλώνουν άσκοπη παραχώρηση».


«Πρέπει να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή και να γνωρίζουμε ότι μετά από αυτήν τη γραμμή , δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε άλλο, άσχετα εάν ενταχθούμε στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, επειδή το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό σε βάθος χρόνου».


«Δεν πρέπει να γίνονται παιχνίδια με την ταυτότητά μας, δεν πρέπει να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας με τίμημα την προσχώρηση στην ΕΕ», είπε ο καθηγητής κοινωνιολογίας.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr