Η Σερβία λέει ότι λίγες δεκάδες Σέρβοι πολεμούν στην Ουκρανία




«Ντάτσιτς: Στην Ουκρανία λίγες δεκάδες μισθοφόροι από τη Σερβία», γράφει το δημοσίευμα της 'Politika'


Νοέμβριος 12, 2017. 19:58


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς,  αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι 300 Σέρβοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό των φιλορωσικών δυνάμεων  στην περιοχή της Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).



Ο Ντάτσιτς είπε ότι «το Κίεβο δεν μας έχει δώσει κανένα κατάλογο των υποτιθέμενων 300 Σέρβων που βρίσκονται εκεί».


Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σήμερα λίγες δεκάδες μισθοφόροι που είναι πολίτες της Σερβίας.


Αυτοί οι μισθοφόροι, γράφει η σερβική ‘Politika’,  που βρίσκονται  στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ έχουν διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες.


Ο Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι η Σερβία, έχει προβεί σε ορισμένα συγκεκριμένα βήματα για τη δίωξη των Σέρβων πολιτών που μάχονται σε ξένους πολέμους, όπως είναι η περίπτωση της Ουκρανίας, δείχνοντας τη δέσμευση να σεβασθεί τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της.


Πριν από δύο εβδομάδες η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας είχε δημοσιεύει πληροφορίες για έξι Σέρβους που φέρεται ότι πολέμησαν  στην Ντονμπάς, αλλά ποτέ δεν ήταν περισσότεροι από μερικές δεκάδες.


Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των μαχών στα ανατολικά της Ουκρανίας, το 2014, περίπου 40 Σέρβοι πολίτες πολέμησαν υπέρ των ρωσικών δυνάμεων στο τμήμα που ονομάσθηκε «Γιοβάν Σέβι». 

Πήγαν εκεί στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία και αρχικά κρατούσαν οδοφράγματα στην Κριμαία. Μετά την προσάρτηση της στρατηγικής χερσονήσου από τη Ρωσία, δεν επέστρεψαν στη Σερβία, αλλά συνέχισαν μαζί με τις φιλορωσικές δυνάμεις να συμμετέχουν στις μάχες στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ.


Εκτός από την Ουκρανία, οι  μισθοφόροι από τη Σερβία πήγαν επίσης στη Συρία, όπου εκεί πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Πρόκειται για ανθρώπους από το Νόβι Παζάρ και τη γύρω περιοχή.


Τα στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας της Σερβίας, αναφέρουν ότι από αυτά τα μέρη πήγαν στη Συρία, ακριβώς 49 άτομα για να πολεμήσουν. Μερικοί από αυτούς σκοτώθηκαν. Από τη Συρία μετέβησαν στην Τουρκία, όπου βρίσκονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης. Μια άλλη ομάδα νεαρών ανδρών πέρασε στη Βοσνία και τα Σκόπια, όπου υπάρχουν στρατόπεδα.


(Στοιχεία από politika.rs)


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr