Κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Σκοπίων και Βουλγαρίας στην Στρώμνιτσα




Νοέμβριος 23, 2017. 21:47


Κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας έλαβε χώρα σήμερα στην πόλη Στρώμνιτσα των Σκοπίων, ως βάση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 



Οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα επιταχύνουν την ενσωμάτωση των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές.


«Η Ευρώπη είναι μαζί μας, η Ευρώπη σκέφτεται για την περιοχή. Πιστεύω πραγματικά ότι οι συνάδελφοί μου είναι πεπεισμένοι ότι τα Βαλκάνια είναι ένας τόπος με εξαιρετικούς λαούς και εξαιρετικούς φυσικούς πόρους.  Και αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Νομίζω ότι η προοπτική σας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική για την πΓΔΜ.. Είναι μια επιλογή στην οποία δεν παρεμβαίνουμε. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε», δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.


 Η "μακεδονική" γλώσσα...
 

Ο Μπορίσοφ απάντησε διπλωματικά στο ζήτημα της αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας, ως διαφορετικής από τη βουλγαρική.
 
Ο Ζάεφ δήλωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας και η συνεργασία με τη Βουλγαρία εγγυάται ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η «μακεδονική» γλώσσα.


«Πριν από λίγο καιρό, όταν ήρθαμε εδώ, συναντήσαμε τους πολίτες της Στρούμιτσας, μιλήσαμε μαζί τους και καταλάβαμε. Όπως μπορείτε να δείτε, κανένας από εσάς τους δημοσιογράφους, ούτε από τα Σκόπια ούτε από τη Βουλγαρία δεν χρησιμοποιούν το ακουστικό για μετάφραση για την κατανόηση των λεγομένων. Τι πιο σημαντικό από το να ακούει και να καταλαβαίνει κανείς τι λέμε;», δήλωσε  ο Μπόικο Μπορίσοφ.


Η συνάντηση μεταξύ του Ζάεφ και του Μπορίσοφ στη Στρώμνιτσα έγινε στο μοναστήρι Βόντοχα, όπου και οι δύο κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του πρώην προέδρου των Σκοπίων, Μπόρις Τραϊκόφσκι.


Όσον αφορά το εκκλησιαστικό ζήτημα, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων απέστειλε επιστολή  προς τη Βουλγαρική Εκκλησία για να την αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη και η βουλγαρική να γίνει η μητέρα εκκλησία, οι δύο πρωθυπουργοί  δήλωσαν ότι δεν θα ήθελαν να παρέμβουν στο έργο των εκκλησιών.


Οι δύο κυβερνήσεις σήμερα στην Στρώμνιτσα υπέγραψαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας.  Αναδείχθηκε η σημασία της πλήρους κατασκευής του Διαδρόμου 8, ως έργου που θα βελτιώσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ολόκληρης της περιοχής.



(Στοιχεία από alsat-m.tv)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr