Σκόπια: Δομικές αλλαγές στην οργάνωση των μυστικών υπηρεσιών




«Η УБК χάνει τα προνόμιά της. Το «μεγάλο αυτί» κινείται σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τον οποίο διαχειρίζονται πέντε ιδρύματα»




Νοέμβριος 27, 2017. 08:46


Η Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Αντικατασκοπεία (УБК) χάνει τα προνόμιά της. Το «μεγάλο αυτί» κινείται σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, τον οποίο θα διαχειρίζονται πέντε ιδρύματα, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Ο Εισαγγελέας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τους  διοικητές στο νέο Επιχειρησιακό Τεχνικό Γραφείο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την υποκλοπή σε επιμέρους περιπτώσεις.


Ωστόσο, οι υποκλοπές θα βρίσκονται υπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καταχρήσεις θα ελέγχονται από πέντε θεσμικά όργανα μεταξύ των οποίων και ένα θεσμικό όργανο- το Συμβούλιο των Πολιτών.


Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει ένα νέο νόμο για την παρακολούθηση των επικοινωνιών. 


Μαζί με αυτόν, είναι ακόμη ένας νόμος έτοιμος για τη σύσταση του νέου οργανισμού, καθώς και οι τροποποιήσεις που θα γίνουν σε άλλους πέντε νόμους που σχετίζονται με τη νέα υπηρεσία  πληροφοριών.


Με το νέο νόμο, οι υποκλοπές των τηλεφωνικών κλήσεων φεύγουν από την μέχρι τώρα διοίκηση και θα μεταφερθούν σε μια ανεξάρτητη αρχή η οποία ακόμη δεν έχει συσταθεί.


Η όποια διαδικασία υποκλοπής θα ξεκινά με απόφαση του Εισαγγελέα, ο οποίος θα ζητά από τον αρμόδιο δικαστή να εκδώσει εντολή για την παρακολούθηση συγκεκριμένου προσώπου που είναι ύποπτο για έγκλημα.


Ο δικαστής της προδικαστικής διαδικασίας εκδίδει την εντολή εντός 48 ωρών και κατ’ εξαίρεση μπορεί να δώσει και προφορική άδεια.


Ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να επιθεωρεί την υποκλοπή σε οποιαδήποτε στιγμή. Τα δεδομένα θα συλλέγονται με τηλεχειρισμό και θα αποθηκεύονται στο δικαστήριο.


Το εντελώς νέο στοιχείο  είναι το Συμβούλιο των Πολιτών, που θα αποτελείται από 6 μέλη που θα εκλέγονται από το Κοινοβούλιο, , και τα τρία θα προέρχονται από μη κυβερνητικό φορέα που σχετίζεται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας.


Το συμβούλιο αυτό θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου των έργου των υποκλοπών κατόπιν αιτήματος των πολιτών.


Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος των επειγουσών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων  που δόθηκαν από τον Επίτροπο της ΕΕ,  Γιόχαννες Χαν, μετά από συστάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr