Νέα Στρατηγική: «Η μόνιμη αμερικανική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι απαραίτητη»




«Προτείνεται ,από τους συντάκτες της νέας στρατηγικής,  η ενίσχυση του στρατοπέδου όπου στεγάζονται τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο- βάση ‘Bondsteel’»

Νοέμβριος 29, 2017. 07:29

Η μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της περιοχής, αναφέρει η σλαβική των Σκοπίων ‘Telma’,  επικαλούμενη την τελευταία έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, που προειδοποιεί, επίσης, για την αυξημένη ρωσική επιρροή στην περιοχή.


Η έκθεση με τίτλο «Το Βαλκανικό Μέλλον: Νέα Στρατηγική των ΗΠΑ για την Περιοχή», προβλέπει την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σερβίας.


Οι ΗΠΑ προσφέρονται να ανανεώσουν τη φήμη τους, ως πραγματικού μεσολαβητή του πολιτικού μετώπου στα Βαλκάνια. Ειδικά όταν πρόκειται για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, η οποία εγγυάται ότι με τη βοήθεια τους θα τελειώσει το επόμενο έτος. 

Με τη βοήθεια της Αμερικής, η έκθεση προβλέπει, επίσης,  ότι η μακρά  διαμάχη της ονομασίας, μετά της FYROM και της Ελλάδας θα επιλυθεί.


Η πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια ήταν ο κύριος λόγος για την πραγματοποίηση της έρευνας και την πρόταση μιας νέας στρατηγικής.


Τα αποτελέσματα μιας ετήσιας έρευνας από το Ατλαντικό Συμβούλιο λένε για τους αποδυναμωμένους κρατικούς θεσμούς των βαλκανικών χωρών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κύμα προσφύγων, την αύξηση της ανεργίας, τη διαφθορά και τις εντάσεις  που αποτελούν μια συνταγή για τη ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στην περιοχή.


Αλλά, η μεγαλύτερη προειδοποίηση είναι για την αυξημένη επιρροή της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, χρησιμοποιεί τις παλιές παθογένειες της περιοχής για να υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.


Ένα παράδειγμα είναι το ανεπιτυχές πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, υποστηριζόμενο από τη Μόσχα, επίσης, το τραίνο που είχε διακοσμηθεί από τη Σερβική προπαγάνδα,  που το σταμάτησαν οι Κοσοβάροι στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.


Το ρωσικό παιχνίδι, συνεχίζει το δημοσίευμα, αντικατοπτρίζεται στην πολιτική των Σκοπίων. 


Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν πληροφορίες  που αναφέρουν ότι Ρώσοι διπλωμάτες επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση στα Σκόπια, ενθαρρύνοντας το τότε κυβερνών VMRO-DPMNE  να εμβαθύνει την κρίση στη χώρα.


Μέσα από πολυάριθμα παραδείγματα, η έκθεση προσθέτει ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες τροφοδοτούν τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και καταχρώνται την εύθραυστη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Προτείνεται, από τους συντάκτες της νέας στρατηγικής,  η ενίσχυση του στρατοπέδου όπου στεγάζονται τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο- βάση ‘Bondsteel’.


Από εκεί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τοπικές εξουσίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και την παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές καταστροφές.


Μέσω της μόνιμης και συνεχούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσουν την εξέλιξη των γεγονότων, ώστε «να απαλειφθεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στα Βαλκάνια», σύμφωνα με την τελευταία στρατηγική για την περιοχή.

«Σταθερή αμερικανική στρατιωτική παρουσία για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος


 (Στοιχεία από telma.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr