Παμποντιακή Ομοσπονδία: Να τεθεί το θέμα της Γενοκτονίας στον Ερντογάν





Ως ένα ακόμη μεγάλο γεγονός ανάδειξης του ποντιακού πολιτισμού αλλά και με σαφές μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, πέρασε στην ιστορία το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που διοργανώθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.



του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

 
Με θέμα «Υψηλαντών το Όραμαν Πυρρίχιου το Σθένος», με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Ν. Ελλάδας και Νήσων και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, περισσότεροι από 2.500 χιλιάδες χορευτές, από 453 ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα, καθώς και δεκάδες καλλιτέχνες, χόρεψαν, αφηγήθηκαν και τίμησαν την ιστορία του Πόντου και ιδιαίτερα την ιστορία του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη και της οικογένειάς του με καταγωγή από την Υψηλή Τραπεζούντας, που πρωτοστάτησαν στον αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο κ. Ηλίας Υφαντίδης.
Να σημειωθεί ότι στις 21 Μαΐου 2017, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δωρεά του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών από την μητέρα του.
Το Μνημείο ονομάστηκε «Πυρρίχιο Πέταγμα» και μοιάζει σαν ένα κύμα φτιαγμένο από πόνο και διωγμό, σαν ένα κύμα που ξεριζώνει και πετά ένα προσφυγοπούλι από τον Πόντο για να το φέρει στον Πειραιά. Πλασμένο με υλικά του σήμερα, «διηγείται» την ιστορία ενός ξεριζωμού του χθες, ενώνει το παρελθόν με το παρόν και συμβολίζει τη συνέχεια της ιστορίας και την εσωτερική δύναμη, τη φλόγα και τον ηρωισμό των Ποντίων.










Μάλιστα ο Πρόεδρος της Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδας και Νήσων, κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στο χαιρετισμό του τόνισε την κίνηση αυτή του Δήμου Πειραιά και του κ. Μαρινάκη:
«Τιμούμε το λιμάνι, την πόλη και τους ανθρώπους του Πειραιά, γιατί ήταν ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, για την ανέγερση του Μνημείου της Γενοκτονίας. Έτσι στις 21 Μαΐου 2017, ευτυχήσαμε να είμαστε παρόντες και συμμέτοχοι στα αποκαλυπτήρια του μεγαλειώδους μνημείου, για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Το «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του Πόντιου καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη, έγινε πραγματικότητα, χάρη στην υποστήριξη του αιτήματος στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τη γενναία δωρεά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, του γένους Υψηλαντών εκ μητρός. Σε αυτούς απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του Ποντιακού Ελληνισμού.
Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Ευάγγελο Μαρινάκη και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους ώστε να παρουσιάσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε τον Δήμο Πειραιά που έθεσε υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση και τον κύριο Μώραλη που ανταποκρίθηκε σε κάθε αίτημά μας».
Μήνυμα στον Πρωθυπουργό για την επίσκεψη Ερντογάν
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) κ. Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος η μαζική κινητοποίηση της Ποντιακής Νεολαίας καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως τα παιδιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι άξιοι συνεχιστές της ιστορίας των προγόνων μας, εμπνέονται από ιδανικά και αξίες και στέκονται με υπερηφάνεια απέναντι στην ιστορία και την μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων μας και ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται έως την τελική δικαίωση για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής».
Όπως σημείωσε, «Βρισκόμαστε προ των πυλών της εκατονταετίας της Γενοκτονίας των προγόνων μας και δυστυχώς στον αγώνα αυτόν αισθανόμαστε πολλές φορές μόνοι. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν εκατό χρόνια από την άφιξη των επιζώντων της Γενοκτονίας και πέραν των ιδιωτικών προσπαθειών των ποντιακών σωματείων ήκοινοτήτων και Δήμων της περιφέρειας έπρεπε να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει ένα μεγαλοπρεπές Μνημείο, σημείο αναφοράς στην θυσία τους. Και αυτό έγινε χάρη στην ευαισθησία που έδειξαν ο χορηγός του ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης».
Ο κ. Τοπαλίδης παράλληλα τόνισε ότι, «Όσο σημαντικές και αν είναι οι πρωτοβουλίες του οργανωμένου ποντιακού χώρου και οι γενναίες και ευγενείς κινήσεις όπως η προαναφερόμενη, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως στον αγώνα αυτό είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή και μάλιστα με προεξέχοντα ρόλο της επισήμου ελληνικής Πολιτείας. Προφανώς ενέργειες όπως η αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη του σχολικού εγχειριδίου της Γ’ Λυκείου του μοναδικού κεφαλαίου που αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν βοηθούν, αντιθέτως υπονομεύουν αυτόν τον αγώνα».
Επίσης ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. έστειλε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ένα επίκαιρο πολιτικό μήνυμα: «Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέσει επιτέλους το Ζήτημα της Γενοκτονίας στην τουρκική πλευρά. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης είναι υποχρέωση όλων μας και δεν στηρίζεται σε καμία διάθεση ρεβανσισμού. Αντίθετα υπαγορεύεται από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και πανανθρώπινων αξιών.
Όσο η Τουρκία αρνείται να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει το συντελεσθέν έγκλημα, θα γινόμαστε μάρτυρες διώξεων ακόμα και σήμερα σε βάρος Τούρκων πολιτών ποντιακής καταγωγής ή μη, μόνο και μόνο επειδή πράττουν το αυτονόητο: Να μιλούν ανοικτά για την Γενοκτονία που συντελέστηκε πριν από σχεδόν εκατό χρόνια.
Πρόσφατη περίπτωση η φυλάκιση του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί του οποίου την άμεση αποφυλάκιση απαιτούμε».
Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μελάς.
Η παρουσία του Δήμου Πειραιά
Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης και ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γιάννης Μελάς. Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά χαιρέτισε την εκδήλωση ο κ. Μελάς λέγοντας:
«Είναι χαρά μας θα έλεγα και τιμή για την πόλη του Πειραιά, το ότι γίνεται το 13ο Φεστιβάλ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί πριν λίγους μήνες έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων, σε μια ιστορική πλατεία στον Πειραιά, στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Σήμερα, μετά από λίγους μήνες, είμαστε στην ευχάριστη θέση, να υποδεχθούμε το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το οποίο είναι η σημαντικότερη στιγμή της Ομοσπονδίας των Ποντίων στην Ελλάδα. Είναι ένα φαντασμαγορικό θα έλεγα θέαμα, με πολλούς χιλιάδες χορευτές και θεατές.
Γνωρίζουμε όλοι την προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού, στη διάδοση του Ελληνισμού, στην μεταφορά ηθών, εθίμων, πολιτισμού, γραμμάτων, εμπορίου. Πρέπει να διατηρούμε τη μνήμη άσβεστη για τη Γενοκτονία και να τιμούμε τους Πόντιους πρόσφυγες. Στον Πειραιά ήρθαν πολλοί πρόσφυγες, αφομοιώθηκαν από την κοινωνία στον Πειραιά και με την εργατικότητά τους, τις ιδέες τους, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, μεταφέροντας όπως είπα ήθη, έθιμα και νέα στοιχεία στην τοπική κοινωνία. Είναι σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας ο Ποντιακός Ελληνισμός και τον τιμούμε με αυτόν τον τρόπο».
Οι βραβεύσεις
Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι βραβεύσεις με τιμητικές πλακέτες στους: Ευάγγελο Μαρινάκη, μέγα δωρητή του Μνημείου της Γενοκτονίας, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, δεν κατάφερε να παρευρεθεί και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εκπρόσωπός του, Αθανάσιο Μαρτίνο ως χορηγό του Φεστιβάλ, που εκ μέρους του παρέλαβε ο Γιώργος Γιαννακάς και  Γιώργο Παρχαρίδη, επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΕ, για την πολυετή προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο.
Η εκπρόσωπος του κ. Μαρινάκη, Φαίη Υψηλάντη στον σύντομο χαιρετισμό της, είπε:
«Κυρίες και κύριοι, είναι τιμή για τον κύριο Μαρινάκη αυτή η διάκριση. Λυπάται πολύ που δεν μπόρεσε να βρίσκεται εδώ σήμερα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Η τιμητική αυτή διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνον και για μένα προσωπικά, καθότι είμαστε ποντιακής καταγωγής, από την επιφανή οικογένεια των Υψηλαντών του ιστορικού Πόντου.
Θα ήθελα να συγχαρώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για το σπουδαίο έργο της, με το οποίο κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και την ιστορία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα στο σπουδαίο και δύσκολο έργο σας, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε στη χώρα πολιτικά και οικονομικά. Θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε, ώστε το έργο σας να μπορεί να μεγαλώσει και να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου μας.
Η ίδια προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κύριο Ηλία Υφαντίδη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή αυτού του Φεστιβάλ, για την πολύ δουλειά, το μεράκι, την αγάπη κι όλη του την ποντιακή ψυχή που έβαλε για να γίνει αυτή η εκδήλωση. Χαρείτε την. Σας ευχαριστώ πολύ».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος Νεολαίας της Π.Ο.Ε. κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.
Το καλλιτεχνικό μέρος
Η βραδιά άνοιξε με το ιδιαίτερο θεατρικό στην ποντιακή διάλεκτο που έφερε τη υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη, και στο οποίο πήραν μέρος παιδιά από τον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρή. Κορυφαία στιγμή της έναρξης ήταν το δρώμενο «Φλόγα μεταλαμπάδευσης».
Ακολούθησε το αφιέρωμα στην οικογένεια των Υψηλαντών, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα στην Εθνική Παλιγγενεσία. Για το σκοπό αυτόν η ΠΟΕ επιμελήθηκε ένα ιδιαίτερο βίντεο, θέλοντας να δείξει σε όλους τη δράση της οικογένειας και φυσικά να επισημάνει την ποντιακή καταγωγή τους. Στη συνέχειαέκαναν την είσοδό τους οι 2.500 χορευτές με το χορό ομάλ’ Κερασούντας.
Ακολούθησαν χορευτικές ενότητες όπου σε κάθε μία συμμετείχε και ένας περιφερειακός Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων με τα χορευτικά των συλλόγων του.
Η αυλαία στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έπεσε με τα δρώμενα της Γενοκτονίας και των τριών γενεών πυρριχιστών.Τα έντονα συναισθήματα και η συγκίνηση απογειώθηκανμε τον πυρρίχιο από όλους τους χορευτές, που απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ενώ το «Πάρθεν η Ρωμανία» έριξε τους τίτλους τέλους σε μια ακόμη συγκινητική και αξέχαστη βραδιά για τον ποντιακό ελληνισμό.

Πηγή: kanaliena.gr