Τα ερωτικά Σκόπια- Η πορνεία που δεν απαγορεύτηκε



Φωτό από την πρόσφατη  εκδήλωση των ιεροροδούλων των Σκοπίων


Δεκέμβριος 25, 2017. 17:47

Γράφει ο Ντανίλο Κοτσέφσκι

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια παραδοσιακή παρέλαση για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ιεροδούλων. Έκαναν επίσης μια παράσταση «του δρόμου των κόκκινων φαναριών» με τη φήμη του Άμστερνταμ.



Στην πραγματικότητα, στα Σκόπια πριν από πολύ καιρό υπήρχε ένας δρόμος κόκκινος φαναριών και η απόδειξη για αυτό σήμερα είναι το αντικείμενο «Φενερλί αν» που υπάρχει στην αγορά. Ήταν το σημείο συνάντησης των ‘κυριών της νύχτας’ και δεν κλήθηκε τυχαία ως «Φενερλί αν».


Η πορνεία στα Σκόπια είχε νομιμοποιηθεί. Αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ο σημερινός όρος ‘εργαζόμενες στο σέξ’ αλλά ως ‘κυρίες της νύχτας’.


«Η πορνεία δεν ήταν απαγορευμένη- ο ερωτισμός στα Σκόπια»

Δημόσια σπίτια (κοινώς μπορντέλα) υπήρχαν σε όλη την πόλη, σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Οι κυρίες της νύχτας είχαν υγιεινομική περίθαλψη και έναν ειδικό γιατρό για τα αφροδίσια νοσήματα που τις οδηγούσε για θεραπεία στο Κρατικό Νοσοκομείο, όχι βέβαια με τα πόδια αλλά με το τραμ.


Λίγα είναι γνωστά σήμερα, εκτός από ένα κτήριο στο ‘Παλιό Παζάρι’ που ονομάζεται «τρία σπίτια». Το κτήριο βρίσκεται στην οδό Ντζούρο Ντζουράνοβιτς στο Μάντζαρ Μαάλο. 


 Η σπιτονοικοκυρά του σπιτιού αυτού μου είπε ότι ο οίκος ανοχής (μπουρδέλο) ήταν πριν από τον πόλεμο ένα εξαιρετικό ‘σπίτι’ στο οποίο κυρίως πήγαιναν να εξυπηρετηθούν  στρατιωτικοί και πιλότοι από το κοντινό ‘Αεροντρόμ’.


Στην κεντρική περιοχή της πόλης των Σκοπίων υπήρχαν τα μπορντέλα «Σαγκάι», «Άρης», «Βόσπορος», «Βοσνία», «Αμέρικα» και στο δρόμο εκτός από το «Φενερλί αν» γνωστά μπουρδέλα ήταν  το «Γιάντσεβ αν»,  «Μαύροβο», «Μπέλα Καφεάνα».


Ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν πώς οι «κυρίες της νύχτας» προσπαθούσαν να προσελκύσουν πελάτες.


Εμφανίζονταν μπροστά στα παράθυμα, προσελκύοντας τη γενική προσοχή των περαστικών. Τη νύχτα ένα κόκκινο ρομαντικό φως άγγιζε το πίσω μέρος των παραθύρων της πορνείας.  Τα μπουρδέλα  είχαν σταθερή κίνηση. Οι πελάτες ήταν κ κυρίως υπάλληλοι του μονοπωλίου. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, όπως και σε κάθε εποχή υπήρχε μια  ελίτ της πορνείας που εργάζονταν διαφορετικά.


Τα αρχεία μας, λένε ποια ήταν αυτή η ατμόσφαιρα της νύχτας των Σκοπίων.


Τη νύχτα τα Σκόπια μύριζαν σα βελούδο. Εκείνη τη στιγμή οι πόρνες εμφανίζονταν. Ο υπόκοσμος άρχισε να ξυπνά, καθώς οι άλλοι κοιμούνταν. Εκατοντάδες γυναίκες ντυμένες με πανέμορφες φούστες, βαμμένες και με έντονο κραγιόν στα χείλη αλλά και με κολόνια που ψέκαζαν στο στόμα, υπόσχονταν σαγηνευτική νύχτα.


Οι πλούσιοι πελάτες τις έπαιρναν σε γνωστά καφέ Βοημίας, όπως ήταν το καφέ ‘Όσεαν’, πριν καταλήξουν σε ξενοδοχεία ελίτ των Σκοπίων.


Υπήρξε και η πορνογραφική τέχνη.


 Το αφεντικό του ‘Όσεαν’ ζήτησε από τον διάσημο ζωγράφο Νίκολα Μαρτινόφσκι να ζωγραφίσει τοιχογραφίες με ερωτικά κίνητρα στους τοίχους του. Θεωρούσε ότι αυτά τα ερωτικά μοβίβα, ζωγραφισμένα από τον Μαρτινόφσκι θα έδιναν ιδιαίτερη ελιτίστικη ατμόσφαιρα στο ερωτικό στέκι.


Αλλά το ζωγραφικό έργο ολοκληρώθηκε το 1935, έπειτα από σκληρή δουλειά του Μαρτινόφσκι. Αλλά το επόμενο έτος, ξέσπασε σκάνδαλο. Οι απεικονίσεις τους θεωρήθηκαν πορνογραφικό έργο και ότι τα έργα του δεν είχαν καμία σχέση με τον ερωτισμό ή την τέχνη αλλά μόνο με την πορνογραφία. Τότε επενέβη η αστυνομία…


Το καφέ «Όσεαν» κατεδαφίστηκε μετά τον πόλεμο το 1947.


(Στοιχεία από novamakedonija.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr