Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Δηλώσεις στο Κοινοβούλιο του προέδρου των Σκοπίων για το όνομα της χώρας του
«Ιβάνοφ για τη λύση του ονόματος: Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής με εμπειρία»

Δεκέμβριος 26, 2017. 18:20

Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατή η αμφισβήτηση της ταυτότητας των πολιτών και το συνταγματικό όνομα της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γκιόργκε Ιβάνοφ, μιλώντας για το θέμα της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα.Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν αυστηρά  στις συνομιλίες  ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ενδιάμεση Συμφωνία και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.


Εάν ξεπερασθεί το θέμα αυτό, πρόσθεσε, θα επηρεασθεί σημαντικά η σταθερότητα και η ευημερία ολόκληρης της περιοχής, αλλά στη διαδικασία αυτή «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά.


«Λόγω της οκτάχρονης εμπειρίας μου, δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής εξαιτίας της εμπειρίας. Στην πραγματικότητα η λύση του ζητήματος του ονόματος μας κρατά σε ομηρία στην γραφειοκρατία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οποιαδήποτε λύση στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητηθεί μόνο  στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, είπε στην ετήσια ομιλία του προς το κοινοβούλιο ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ.


Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εποικοδομητικά  μέτρα εμπιστοσύνης  μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας και ζήτησε περαιτέρω επέκτασή τους με νέο περιεχόμενο.


Ένα από τα μέτρα της οικοδόμησης  κοινής εμπιστοσύνης , όπως τόνισε, είναι  η κατασκευή του Βαλκανικού Καναλιού Δούναβη –Μοράβα- Αξιού.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr