«Ο Ζάεφ και ο Τσίπρας είναι απαλλαγμένοι από τον εθνικισμό, η διαμάχη του ονόματος θα επιλυθεί»- Σκοπιανός πανεπιστημιακός




«Ρουζίν: Ο Ζάεφ και ο Τσίπρας είναι απαλλαγμένοι από τον εθνικισμό, η διαφορά μπορεί να επιλυθεί στο 2018»


Δεκέμβριος 13, 2017. 21:49

Ο πρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου «FON» και πρώην πρέσβης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρουζίν, είναι αισιόδοξος ότι η διαφωνία του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας θα επιλυθεί  το επόμενο έτος, γιατί ωθείται σε λύση εκτός από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.


Επισημαίνει ότι τα Σκόπια και η Ελλάδα έχουν δύο πρωθυπουργούς, τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα,  οι οποίοι  έχουν αποδιώξει τον εθνικισμό και τις εθνικιστικές βλέψεις και ανοίγουν το δρόμο για μια διευθέτηση που δεν θα αφορά μόνο το όνομα αλλά τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


«Έχουμε μπροστά μας δύο καθοριστικούς πολιτικούς, ο ένας είναι ο Ζόραν Ζάεφ και ο άλλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με εθνικιστική ρητορική,  εθνικιστικές φιλοδοξίες, αλυτρωτισμό αλλά από την ‘πραγματική πολιτική’.


Αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ  με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, πρέπει να απαλλαγούμε από τον υποτιθέμενο αλυτρωτισμό ή κάποιες  άλλες φιλοδοξίες  περί της αρχαιότητας και της ταυτότητάς μας από εκεί. Αυτές οι φιλοδοξίες εμφαίνονται τόσο στα σχολικά εγχειρίδια όσο και στο έργο ‘Σκόπια 2014’ και όλη την αρχαιοποίηση που κάναμε ‘πηγαίνοντας μέχρι τον Αριστοτέλη,  που τον αποκαλέσαμε …Σλάβο. Όλα αυτά επιβάρυναν τις αποσκευές των πιθανών διαπραγματεύσεων», είπε ο καθηγητής.


Ο ίδιος επισημαίνει ότι εάν  το μακροχρόνιο ζήτημα του ονόματος επιλυθεί η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανταμείψει τον Ζάεφ και τον Τσίπρα.


( Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr